Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek határőrökre támadtak az iraki sivatagban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 7. 8:51

Több határőrt megöltek fegyveresek al-Anbár és Kerbera tartomány között egy sivatagi úton június 5-én szerdán, az esetről iraki vezetők különböző tájékoztatást adtak.

Jászir Aszem iraki határőrtábornok az AFP francia hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy fegyveresek lesből támadtak három civil jelzésű gépkocsira, amelyben határőrök utaztak a szaúdi határon lévő állomáshelyükre. A tábornok szerint tizennégy határőr halt meg.

A támadás a síiták szent városától, Kerbelától 200 kilométerre nyugatra, Nuheib település közelében történt.

Nuheib és környéke al-Anbár kormányzósághoz tartozik, abban az övezetben fekszik, amelyre a szomszédos Kerbela tartomány is igényt tart.

A Reuters nevük elhallgatását kérő iraki illetékesekre hivatkozva azt jelentette, hogy a fegyveresek egy autóbuszra támadtak lesből a sivatagi úton, a busz tizenöt utasát ölték meg, közöttük tíz határőr és öt helyi lakos volt.

Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok síiták vagy szunniták voltak-e.

Április óta közel kétezer ember halt meg szunnita és síita mecsetek, illetve Bagdad és más városok peremkerületei ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. Az ENSZ adatai szerint csak májusban több mint 1000 ember vesztette életét erőszakos cselekedetek következtében, 2008 óta ez volt a legvéresebb hónap az arab országban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi szárnya, az Iraki Iszlám Állam és más lázadó csoportok egyre több merényletet követnek el, hogy a felekezetek között háborút provokáljanak ki.

Biztonsági szakértők szerint az utolsó amerikai csapatok távozása – 2011 decembere – óta az al-Kaida előretört a szír határ közelében fekvő, szunnita többségű tartományokban, ahol az eldugott sivatagi vidékeken az iraki hadsereg nehezen tud a nyomukra bukkanni.