Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek rajtaütése a Fülöp-szigeteken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 29. 10:39

Fülöp-szigeteki kommunista felkelők az ország egyik északi városában rajtaütöttek rendőrújoncok egy közel száz fős csoportján június 28-án, pénteken, egyet közülük megöltek, kilencet pedig megsebesítettek – közölték helyi tisztségviselők. Az akciót az utóbbi idők fegyvertelen célpontok elleni támadássorozata részének nevezték a hatóságok.

Közel száz újonc, köztük mintegy hetven nő kocogott a hegyvidéki Tadianban, amikor az Új Népi Hadsereg (NPA) gerillái tüzet nyitottak rájuk – mondta Davy Limmong rendőrségi szóvivő. „Már sok éve nem voltak rajtaütések ebben a térségben – tette hozzá. – A területet a hadsereg és járőreink biztosítják, s közel voltunk a városközponthoz, így nem számítottunk támadásra."

Az akció tíz nappal azután történt, hogy a maoista szervezet fegyveresei elraboltak öt fegyvertelen katonát a déli Mindanao szigetén. Ugyanaznap, június 18-án szintén délen megölték egy faültetvény öt alkalmazottját. Előzőleg, május végén a rendőrség nyolc fegyvertelen kommandósával végeztek az ország fő szigetén, Luzonon.

Reuben Sindac, a rendőrség központi szóvivője szerint a fegyvertelen célpontok elleni csapások jellemzők a gerillákra. „Az NPA nem tesz különbséget felfegyverzettek és fegyvertelenek között. Hasonló támadásokat hajtottak végre egészségügyi missziók és civil aktivisták ellen is" – olvasható a szóvivő közleményében.

Az NPA, amelynek a hadsereg szerint mintegy négyezer harcosa van, 44 éve vív fegyveres harcot, eddig legkevesebb 30 ezer halottal.

Benigno Aquino elnök kormánya béketárgyalásokat kezdett azzal a céllal, hogy hivatali idejének 2016-os lejártáig véget vessen a kommunista felkelésnek, de a tárgyalások – állítólag a felkelők követelései miatt – holtpontra jutottak. A kormány főtárgyalója csalódottan lemondott megbízatásáról.