Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felakasztották a terroristát

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. augusztus 9. 21:47

Egy szíriai kormánypárti drúz milícia tagjai felakasztották az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik tagját a délnyugat-szíriai esz-Szuveida tartomány azonos nevű székhelyén, néhány nappal azután, hogy a dzsihadisták lefejeztek egy drúzt – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A kormánypárti drúz harcosoknak sikerült elfogniuk az Iszlám Állam egyik harcosát, aki részt vett egy támadásban a drúz milicisták egyik állása ellen Deraa tartomány keleti felében – közölte az AFP francia hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója. A kormánypárti drúz milicisták felakasztották az Iszlám Állam harcosát esz-Szuveida város egy nyilvános helyén – tette hozzá. Az akasztást több százan tekintették meg – közölte az OSDH és a Szuveida24 nevű helyi hírportál.

Az eset nem sokkal az után történt, hogy az OSDH és a helyi média vasárnap beszámolt arról, hogy a dzsihadisták lefejezték az egyik drúz túszt, akit többedmagával a múlt héten raboltak el a szíriai kormányerők elleni támadásaik során esz-Szuveida délnyugat-szíriai tartományban. A dzsihadisták félszáz embert, köztük mintegy harminc nőt és gyereket hurcoltak el magukkal.

A radikális iszlamisták egy időre több települést is elfoglaltak, beszámolók szerint egyes helyeken tömeggyilkosságokat követtek el, több mint 120 civilt öltek meg. A Szuveida24 korábban közzétette a dzsihadisták fogságába került túszok nevét, amiből kiderült, hogy mindannyian drúzok. Az Iszlám Állam szélsőséges szunnitái az iszlám más irányzatait követő felekezetekhez hasonlóan a drúzokat is eretnekeknek tartják. A drúzok az iszlám egy ezoterikus irányzatát követik. Szírián belül főként esz-Szuveidában élnek, az arab köztársaság lakosságának mintegy 3 százalékát teszik ki.