Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfegyverkezett civilekkel csapott össze a hadsereg Mexikóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 8. 9:15

Kilenc civil életét vesztette a hadsereggel való összecsapásokban Mexikó nyugati részén fekvő Michoachan szövetségi államban, ahol a katonák egy polgármesteri hivatalt próbáltak erővel visszaszerezni az azt megszállva tartó fegyveresektől – közölte január 6-án, kedden az állam szövetségi biztonsági biztosa.

Az Apatzigán településen történt összecsapások kedden robbantak ki a két héttel korábban elfoglalt városházán. A hivatal visszaszerzésére tett első kísérletben a hadsereg egy embert megölt és 44-et őrizetbe vett, valamint lőfegyvereket és gépjárműveket foglalt le.

A második összetűzés akkor robbant ki, amikor felfegyverkezett civilek rátámadtak a lefoglalt járműveket elszállító katonákra, ekkor nyolcan haltak meg – közölte Alfredo Castillo biztos.

Helyi polgári önvédelmi csoportok december 22-én szállták meg a városházát Apatzigánban, és azt követelték, hogy a hatóságok vegyék őrizetbe a térségben tevékenykedő Templomos Lovagok nevű drogkartell vezetőjét.

A polgári önvédelmi csoportok az utóbbi években a drogkartellek elleni harc – illetve a hatóságok tétlensége – miatt kezdtek el szerveződni Mexikó-szerte. Bár tavaly ezen csoportok nagy része csatlakozott egy újjászervezett rendőri erőhöz, egyes csapatok olykor azóta is időről időre összetűzésbe keverednek mind egymással, mind a hatóságokkal.

Alfredo Castillo kedden arról is beszámolt, hogy tanúvallomások szerint a Templomos Lovagok egyes esetekben arra kényszerítették tagjaikat, hogy egyék meg az általuk megölt emberek szívét. A biztos szerint bár a kannibalizmus nem elterjedt a drogkartellek körében, de egyes bandatagoknak esetenként így kellett bizonyítaniuk lojalitásukat feletteseiknek.