Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felmentették a Thunderbirds kötelék parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2017. december 8. 20:22

Az Amerikai Légierő Harcászati Parancsnoksága leváltotta Jason Heard alezredest, a Thunderbirds kötelék vezérét. A személyi változás oka hivatalosan „bizalomvesztés” volt.

https://www.jetfly.hu/egyeb-repulos-hirek/felmentettek-a-thunderbirds-kotelek-parancsnokat
1596042313

A „bizalomvesztés" fordulatot az Egyesült Államok légierejében akkor szokták használni, ha az adott parancsnok megkérdőjelezhető döntéseket hoz, vagy ha azokat a társai és elöljárói káros következményekkel járónak ítélik.

1596042313
Heard alezredes leváltásáról Jeannie Leavitt dandártábornok, a Nellis légibázis 57. ezredének a parancsnoka intézkedett. A tábornok így nyilatkozott erről: „Nehéz döntés volt, de a Thunderbirds érdekét ez szolgálja a legjobban. Személy szerint hálás vagyok Jason-nek a 2017-es szezonban nyújtott teljesítményéért."

A hivatalos tájékoztató szerint „Heard alezredes egy igen eredményes és sikeres időszakban vezette a köteléket, azonban Leavitt tábornok nincs megelégedve a parancsnok kockázatkezelési és vezetési stílusával."

A Thunderbirds csapatnál június 23-án történt legutóbb baleset, a műszaki személyzet egyik új tagjának gyakoroltatása közben. A kötelék 8. számú tagja, Erik „Speedy" Gonsalves százados a vizes felszállópályáról lesodródott és a repülőgép átfordult a hátára, mindez az ohio-i Vectren Dayton Airshow előtti napon történt. A hivatalos kiértékelés szerint „a pilóta a nedves és csúszós pályán nem volt képes megállítani a repülőgépet, amely a fűre kicsúszva átvágódott és a hátára fordulva állt meg." A repülőgépet a baleset után le kellett selejtezni.


1596042314

Ennyi maradt a pályáról lefutó F-16-osból. (Fotó: USAF)