Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogolycsere lesz Ukrajnában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 17. 8:19

Fogolycserére készül szombaton Ukrajnával az önhatalmúlag kikiáltott Donecki Népköztársaság, „egy fogolyért négyet cserébe” alapon – jelentette be szeptember 16-án, pénteken Darija Morozova, a kelet-ukrajnai szakadárok emberi jogi megbízottja.

„Hosszadalmas tárgyalások eredményeképpen sikerült megállapodni arról, hogy az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) egyik ezredesét négy donecki állampolgárral váltsák ki. A fogolycserére szombaton kerül sor" – idézi Morozovát a donecki hírügynökség.

2015. február 12-én a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport intézkedéscsomagot fogadott el a minszki egyezmény végrehajtásáról, ennek részeként a felek megállapodtak, hogy foglyaikat „mindenkit mindenkire" alapon fogják kicserélni. A dokumentum emellett arra is kötelezi Kijevet, hogy törvényi úton hirdessen amnesztiát és biztosítson kegyelmet a kelet-ukrajnai konfliktus minden résztvevője számára.

A donecki emberi jogi megbízott szerint az ukrán börtönökben 966 szakadárt tartanak fogva.

Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötőcsoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó tagja a maga részéről elmondta: a Donyec-medencei szakadárok 107 embert tartanak fogva.

Az összekötő csoport már szeptember 1-étől fegyvernyugvást léptetett életbe, tekintettel az iskolakezdésre. A harcok azonban néhány nap elteltével újra fellángoltak, a hónap folyamán jelentések szerint négy ukrán katona és legalább három szakadár fegyveres vesztette életét.

Kijev és a Moszkva által támogatott szakadárok egymást vádolták a tűzszünet megsértésével és nehézfegyverek bevetésével, miközben mindkét fél cáfolta, hogy tüzet nyitott volna. A szakadárok ezek után kedden bejelentést tettek, miszerint „egyoldalúan, a jó szándék jeleként" tűzszünetet hirdetnek.