Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ideiglenes alkalmi köteléknél járt a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke

Szöveg: Kopándi Emese őrnagy |  2016. szeptember 17. 9:26

Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) hódmezővásárhelyi bázislaktanyájába, a tompai tranzitzónába, illetve a működési területen található főzőpontokra és ételkiosztó állomásokra látogatott el a napokban dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke.

A tábornokot a hódmezővásárhelyi laktanyában Kiss Róbert ezredes, az MH AIAK parancsnoka fogadta, s adott számára egészségügyi szakmai tájékoztatást a Közös Akarat elnevezésű feladatról.

A delegáció először a laktanyában települő egészségügyi ellátópontot tekintette meg. Ennek feladata a határvédelmi feladatokba bevont katonák, illetve rendvédelmi erők alapellátásának, szakellátásra történő utalásának, valamint szükség esetén egészségügyi kiürítésének biztosítása.

Ezt követően a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által működtetett tranzitzónák közül a tompait látogatta meg a tábornok által vezetett küldöttség. A zónában a Magyar Honvédség egészségügyi szakállománya − külön megállapodás alapján − elsősegélynyújtó állomást tart fenn a határátlépés után regisztrált külföldiek első orvosi ellátása érdekében.

1596019874

Az egészségügyi főnök az elszállásolási és étkeztetési helyszíneken megtekintette a kisszállási, bácsalmási, mélykúti és madarasi főzőpontokat, illetve ételkiosztó állomásokat. Az MH Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálat (MH KJSZ) által hatóságilag engedélyezett főzőpontok üzemeltetése a HACCP-rendszerben történik. A közegészségügyi és járványügyi megelőző tevékenységet az MH KJSZ szakemberei az MH AIAK felelősségi területén folyamatosan biztosítják.

Dr. Kopcsó István dandártábornok a látogatás végén elmondta: sikerült átfogó képet szereznie az MH AIAK feladatairól, illetve tájékozódnia az egészségügyi biztosítási folyamatok szakszerűségéről, valamint a későbbi együttműködési lehetőségekről. Mint fogalmazott: szakmai tekintetben jól felkészült és elhivatott egészségügyi szakállománnyal találkozott. Hozzátette: az egészségügyi-közegészségügyi biztosítás rendszerének folyamatos fenntartása kizárólag a végrehajtásban részt vevő katonai szervezeti elemek szoros együttműködésével valósulhatott meg.

A helyszíni bejáráson dr. Janka Norbert orvos ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Egészségügyi Főnökség főnöke, illetve dr. Pusztai Erzsébet orvos alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központ parancsnoka is részt vett.

1596019875