Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozná iraki katonai aktivitását Franciaország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 5. 10:39

Franciaország készen áll a katonai akciók fokozására, azok gyors és hatékony végrehajtására az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen Irakban – mondta Francois Hollande francia államfő, miután fogadta hivatalában Haider al-Abádi iraki miniszterelnököt.

„Továbbra is támogatjuk katonailag Irakot, amely egy nagyszabású terrortámadás áldozata" – fogalmazott a francia elnök a megbeszélés után.

„Az iraki hadsereg három hónapja folytat katonai akciókat, a (nemzetközi) koalíció támogatásával, és ezek az akciók vitathatatlan előrelépéseket, és katonai, így tehát politikai sikereket eredményeztek" – hangsúlyozta Hollande. Franciaország „kész fokozni az akciókat és azokat gyorsan és hatékonyan végrehajtani a koalíció részeként", amelyben Párizs kilenc Rafale és hat Mirage típusú harci géppel vesz részt – tette hozzá a francia elnök.

Az iraki miniszterelnök azt mondta, hogy Bagdadban „biztonságos a helyzet". „Jelenleg afelé tartunk, hogy az Iszlám Állam által elfoglalt teljes területünket felszabadítsuk, és úgy gondoljuk, hogy a felszabadulás már nincs messze" – hangsúlyozta Haider al-Abádi.

Szerinte „ma már egyre nagyobb az optimizmus és a remény aziránt, hogy Irak képes lesz egységes országként és nemzetként fellépni".

Az iraki kormányfő az újjáépítéshez is segítséget is kért.

„Az IÁ által lerombolt övezetek újjáépítése nagyon fontos téma, mert a terrorizmus táptalaja a szegénység és az embereknek a gazdasági helyzet miatti elégedetlensége" – hívta fel a figyelmet.

Az IÁ elleni harcra létrejött koalíció első miniszteri szintű brüsszeli értekezletét követően szerdán kiadott zárónyilatkozatban a több mint hatvan részt vevő állam is azt fogalmazta meg, hogy IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció kezd sikereket elérni a dzsihadisták előrenyomulásának megállításában Irakban és Szíriában.

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá.

A Washington vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, szeptember végén pedig Szíriában is légi hadműveleteket indított a terrorszervezet ellen. Franciaország azonban csak az iraki csapásokban vesz részt, Szíriában a mérsékelt ellenzéki erőket támogatja.