Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozza katonai együttműködését Svédország és Finnország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 19. 19:23

A nem NATO-tag Svédország és Finnország a védelmi együttműködés fokozását és egy közös haditengerészeti egység felállítását tervezi az Oroszországgal kialakult feszültség közepette.

A Dagens Nyheter című legnagyobb példányszámú svéd napilap február 18-ai, szerdai száma szerint Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter azt mondta: a közeljövőben várható együttműködés hatására kétszer is meggondolja majd egy lehetséges támadó, hogy mit tesz.

„Ha az erőforrásainkat közösen használjuk, és összehangoljuk tevékenységünket, az (…) jelzés lesz a külvilág számára, hogy feljebb került a léc" – fogalmazott a tárcavezető, elutasítva azt a felvetést, hogy a lépés feldühítheti Oroszországot. „Ha így történne, az az ő problémája (…). Mi nem cselekedhetünk az alapján, hogy más ország mit érez vagy gondol éppen" – jegyezte meg.

Helsinkit és Stockholmot egyaránt aggodalommal tölti el a Balti-tenger térségében megnövekedett orosz katonai aktivitás és Moszkva ukrajnai akciói is.

Hultqvist ugyanakkor elmondta: a két ország hivatalosan nem fogja elkötelezni magát amellett, hogy háború idején egymás segítségére siet, hanem – tette hozzá – a közös védelem a megoldás egy ilyen forgatókönyv esetén.

A két skandináv ország közös jelentésében tett javaslatot egy svéd-finn haditengerészeti egységre, amely 2023-ra lenne bevethető. A tervek között szerepel egyebek mellett az egymás haditengerészeti támaszpontjaihoz való könnyebb hozzáférés is.

Svédország tavaly évtizedek óta nem látott, tengeralattjáró utáni hajszába kezdett, miután a Balti-tengeren, a stockholmi szigetcsoportnál feltűnt egy idegen tengeralattjáró. A svéd hadsereg ugyan nem hozott gyanúba egyetlen országot sem, de svéd katonai elemzők azt valószínűsítették, hogy Oroszország érintett a dologban. A svéd sajtó azt feltételezte, hogy a partok közelében orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre.