Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a harcok Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 13. 12:06

Legkevesebb harminchárman veszítették életüket az elmúlt két napban Jemen középső részén, a síita húszi lázadók és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges szunnita törzsek közötti harcokban – közölték helyi lakosok november 12-én, szerdán.

Jemeni katonai források szerint ugyanakkor az ország déli részén egy pilóta nélküli amerikai repülőgép hét feltételezett al-Kaida-harcossal végzett, akik éppen egy merénylet végrehajtására készültek.

A főleg Jemen északi részéből származó húszi lázadók előnyomulása szembeállította őket a közép-jemeni al-Bajda tartományban élő szunnita törzsekkel, és a helyzet felekezeti konfliktussal fenyeget. Helyi lakosok intenzív harcokról számoltak be Kifa térségében, a tartományban élő erős szunnita törzsek fellegvárában. A szunniták az al-Kaida helyi szárnyával, az Anszar al-Saríjával szövetségben harcolnak, hogy megállítsák a húszik előretörését.

Rada városában, amely november elején került a húszik kezére, sikerült megakadályozni egy merényletet, amelynek célja feltehetőleg egy, a húszikkal szövetséges helyi törzsi vezető volt. Egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsi tartott Mohammed Mukbel al-Ajvej sejk háza felé, amikor egy útakadálynál a sejk hívei megállították, majd biztonságosan felrobbantották. Az incidensnek nem voltak áldozatai.

Jemen, amely az Egyesült Államok szövetségese és hosszú közös határa van a világ legnagyobb olajexportőrével, Szaúd-Arábiával, belpolitikai káoszba sodródott, mióta 2011-ben tömeges tiltakozások elűzték az ország korábbi vezetőjét, Ali Abdullah Szálehet.

A húszik, akik szeptemberben gyakorlatilag harc nélkül foglalták el a fővárost, Szanaát, és lemondásra kényszerítették a kormányt, folytatják offenzívájukat az általuk ellenőrzött területek kiterjesztésére, annak ellenére, hogy az új kormányba bekerültek támogatóik és a dél-jemeni szeparatisták képviselői is. Kifogásaik vannak Háled Bahah miniszterelnök kormányának egyes tagjaival szemben, azt állítják, hogy nem felelnek meg a szeptemberi hatalommegosztási megállapodás feltételeinek.

Hétfőn két ember veszítette életét egy összecsapásban a szanaái repülőtéren húszi fegyveresek és biztonsági őrök között, amelynek kiváltó oka az volt, hogy melyik fél felel a repülőtér biztonsági ellenőrzéséért.

A déli Sabva tartományban egy amerikai drón megsemmisített egy teherautót, amely legalább hét fegyverest szállított Azzan városa felé, ahol merényletet készültek végrehajtani.

Az al-Kaida gyakran támadja a kormányerőket Dél-Jemenben, amelyek erre dróncsapásokkal válaszolnak. Az Egyesült Államok nem tagadja, hogy drónokat vet be Jemenben, de nyilvánosan nem kommentálja ezt a gyakorlatot.