Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a heves tüzérségi támadások Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 1. 20:45

Heves tüzérségi tűz alá vették a szíriai kormányerők október 1-én, hétfőn a déli Deraa és a középső Homsz tartomány több területét, megszakítás nélkül támadták az északi nagyváros, Aleppó lázadók kezén lévő negyedeit, a légierő pedig az északnyugati Idlíb tartományban hajtott végre támadásokat – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Idlíb tartomány Szalkin településén legkevesebb 12 civil, köztük öt gyerek halt meg a légierő épületekre mért rakétacsapásaiban a londoni központú szervezet szerint, amely aktivisták és orvosok kiterjedt szíriai hálózatától kapja értesüléseit. A mérleg még súlyosbodhat, mert a romok alatt további holttestek lehetnek – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

A Deraa tartománybeli Tafasz város elleni támadásban legkevesebb öten vesztették életüket, köztük polgári személyek, és többen megsebesültek – jelentette az OSDH, megjegyezve, hogy a térségben, csakúgy mint a kormánycsapatok által támadott többi régióban is, hiány van gyógyszerekből és orvosi eszközökből.

„A sok vér és sok seb ellenére nem hátrálunk meg, továbbra is felajánljuk mártírjainkat – férfiakat, nőket, gyermekeket – a forradalomnak" – skandálta egy férfi a kormányellenes erők által az internetre föltett egyik videón, amelyen a szöveg szerint tafaszi áldozatok tetemei láthatók. „Isten átka sújtson téged, Bassár (el-Aszad szíriai elnök), katonáidat és családodat, bosszút állunk" – fogalmazott a férfi.

Homsz tartományban egy ember halt meg a Szemaalíl település elleni támadásban. A főváros, Damaszkusz közelében egy lázadó dandár vezetője esett el a hadsereggel vívott harcban – közölte az OSDH. Aleppóban, ahol több mint két hónapja a konfliktus fő csatája zajlik, a kormányerők elsősorban keleten lőtték a lázadó negyedeket.

Címkéktüzér