Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak az iszlámellenes film elleni tüntetések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 23. 14:14

Nem szűnnek a – helyenként több ezres – tüntetések a muzulmán világban az iszlámgyalázó amerikai videofilm miatt. A pakisztáni miniszterelnök az istenkáromlás nemzetközi tilalmát sürgette.

Rádzsa Pervez Asraf kormányfő élesen bírálta A muzulmánok ártatlansága című amatőr filmet, és azt szorgalmazta, hogy nemzetközi tilalommal sújtsák az istenkáromlást, szentségtörést.

Két mozit feldúltak és felgyújtottak a film internetes terjesztésén feldühödött tüntetők szeptember 21-én, pénteken az északnyugat-pakisztáni Pesavar nagyvárosban – közölte a rendőrség. A rendőrök könnygázt vetettek be a tömeg ellen, s a tartományi székhely központi kórházának tájékoztatása szerint legkevesebb öt ember megsebesült. Az ARY televízió azt közölte, hogy stábjának egy tagja meghalt, miután a tv autóját lövés érte a tüntetés helyszínén.

Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban ezrek tüntettek békésen az iszlámot és Mohamed prófétát becsmérlő film ellen. Najib Razak miniszterelnök „mélységesen sértőnek" minősítette a videót, mindamellett nyugalomra intette honfitársait és arra, hogy a tiltakozás ne fajuljon erőszakossá. „Most minden eddiginél fontosabb mindannyiunk törekvése a tiszteletre, türelemre és kölcsönös megértésre, hogy harmóniában élhessünk" – mondta.

A rendőrség becslése szerint mintegy ötezren vonultak az Egyesült Államok Kuala Lumpur-i nagykövetsége és egy közeli mecset elé. A nagykövetség a demonstrációra számítva már reggel bezárt.

A tunéziai belügyminisztérium péntekre betiltott minden tüntetést a film és a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap legújabb számában megjelent Mohamed-karikatúrák ellen. A minisztérium az erőszak és fosztogatások veszélyével indokolta a döntést, miután az interneten több felhívás is megjelent tiltakozó gyűlésekre.

Megtiltották a gépkocsiforgalmat Tunisz egy részén, egyebek közt ott, ahol a francia nagykövetség áll. A város főútvonalán, a Habíb Burgiba sugárúton álló épületet embermagasságú szögesdrót, több katonai teherautó, egy páncélos és egy vízágyúval fölszerelt jármű védi – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről.