Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak a Japán-ellenes tüntetések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 18. 18:53

Több mint száz kínai városban folytatódtak az egy hete tartó Japán-ellenes tüntetések szeptember 18-án, kedden Mandzsúria japán lerohanásának évfordulóján, miközben friss incidensek történtek a két ország által vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigeteknél.

Sanghajban, Pekingben és Senjangban (Shenyang) is ezrek tüntettek a szigetország ottani diplomáciai képviseletei előtt japán sajtóhírek szerint. A demonstrálók „a japán imperializmus ledöntését" hirdették, a japán áruk bojkottjára szólítottak fel, és tiltakoztak amiatt, hogy Japán a 20. században „megalázta" Kínát.

A megmozdulásokat a két ország elmérgesedett szigetvitája mellett tovább tüzelte, hogy 1931-ben ezen a napon történt az úgynevezett mukdeni incidens, amelyet követően Japán megszállta Mandzsúriát. Az invázió ürügyét egy vasútvonal felrobbantása szolgáltatta a mai Senjang közelében, de egyes történészek szerint a szabotázst a japán katonák követték el, hogy a kínaiakra fogják a tettet.

A kínai rendvédelmi erők mintegy 300 ezer főt vezényeltek az utcákra a megmozdulások kordában tartására, amelyek egy hete kezdődtek, azután, hogy Tokió állami kézbe vette a Peking által is magáénak követelt, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetcsoport három tagját.

A japán tulajdonú gyárak és üzletek nagy része elővigyázatosságból zárva maradt kedden, miután az elmúlt napokban több japán céget is megtámadott a felbőszült tömeg.

Az érintett szigetek közelében kedden újabb incidensek történtek. A tokiói hatóságok tájékoztatása szerint a szigeteken a kormányzati tiltás ellenére két japán állampolgár szállt partra, ami miatt Kína diplomáciai tiltakozását fejezte ki.

Ezzel párhuzamosan a japán parti őrség közölte: legalább tíz kínai őrhajót láttak a sziget körüli vizeken. Hétfőn a japán sajtó hírül adta, hogy ezer kínai halászhajó közelít a szigetek felé, a japán hatóságok ugyanakkor nem észleltek ilyen jelentős hajórajt a területen.

Liang Kiang-lie (Liang guanglie) kínai védelmi miniszter kedden közölte: Kína bízik a viszály békés rendezésében.