Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország hajthatatlan a terrorfenyegetettséggel szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 6. 12:16

Franciaország hajthatatlan lesz a terrorfenyegetettséggel szemben, de kifogástalanul tiszteletben tartja az emberi jogokat – mondta Francois Hollande francia államfő február 5-én, csütörtökön a január eleji párizsi merényletsorozatra és a hét eleji, katonák elleni nizzai támadásra utalva.

„A köztársaság hajthatatlan, könyörtelen lesz, és közben feddhetetlen marad a szabadságjogok területén" – fogalmazott a francia elnök a kormánynak a megnövekedett terrorfenyegetéssel szembeni biztonsági intézkedéseit értékelve, több mint háromszáz újságíró előtt, a hivatalában tartott szokásos félévenkénti sajtótájékoztatóján.

A francia elnök szerint a hatóságoknak továbbra is teljes készültségben kell lenniük a terrorfenyegetettséggel szemben. „Nem tűnt el, újra feltűnt" – mondta Hollande.

A január 7. és 9. között elkövetett iszlamista támadásoknak 17 áldozatuk volt: tizenketten a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merényletben vesztették életüket, Montrouge-ban egy rendőrnőt lőttek le, egy párizsi kóser boltban elkövetett túszejtés során pedig négy zsidó túszt gyilkolt meg az egyik dzsihadista. Kedden pedig a dél-franciaországi Nizzában három katonára támadt késsel, s közülük kettőt megsebesített egy, a francia titkosszolgálatok figyelmeztetését követően Törökországból pár nappal korábban kitoloncolt párizsi lakhelyű férfi. A katonák a terrorveszély miatt a helyi zsidó intézmények előtt teljesítettek szolgálatot.

„A terrorkészültséget maximálisra emeltük" – jelezte Hollande. Elmondta, hogy a titkosszolgálatok anyagi és emberi erőforrásainak megerősítését előíró törvényt márciusban vitatja meg a parlament, s azt még nyár előtt elfogadásra kerül.

A kormány szerint Franciaországban mintegy 3 ezer olyan embert kell megfigyelniük a titkosszolgálatoknak, akik kapcsolatban állnak iszlamista harcosokkal, illetve szíriai és iraki terrorista hálózatokkal.

„Az államnak a leghatározottabban kell fellépnie, az emberi jogok tiszteletben tartása mellett" – hívta fel a figyelmet az elnök.

Azt is elmondta, hogy szeretné tartóssá tenni azt a nemzeti egységet, amely a terrorizmus elleni január 11-i köztársasági meneten megnyilvánult, amelyen 4 millióan vettek részt Franciaország-szerte, s Párizsban mintegy ötven ország állam- és kormányfője is csatlakozott a megemlékezőkhöz.

Hollande úgy értékelte, hogy a franciák „bebizonyították változatlan ragaszkodásukat a köztársasághoz", és kifejezték azt a „mély vágyukat, hogy hasznos tagjai akarnak lenni a társadalomnak és a közjót akarják szolgálni".

Ennek érdekében „polgári szerződést" vezet be a kormány, amelynek keretében a 16 és 25 év közötti fiatalok egy 2-8 hónapig tartó, önkéntes polgári szolgálaton vehetnek rész.

A féléves önkéntes polgári szolgálat egyébként már 2010 óta létezik Franciaországban az oktatás és szociális ügyek területén, a programban részt vevők havi 570 eurós juttatást kapnak. Tavaly mintegy 35 ezer fiatal teljesített ilyen szolgálatot, de nagyon sok jelentkezést pénzhiány miatt kénytelen volt elutasítani a kormány. Hollande ígérete szerint 2017-ig 170 ezerre bővítik a polgári szolgálatosok számát.

Azt is jelezte, hogy a szekularizáció elvéből, amely szerint a vallás szigorúan magánügynek tekintendő, nem enged a kormány, miután annak köszönhetően valósulhat meg a társadalmi együttélés.

„Meg kell érteni, hogy mi a szekularizáció: a gondolat-, azaz a vallásszabadság" – hangsúlyozta az elnök. „Ezt az elvet meg kell tanítani, s ez fog történni az iskolákban a kötelező iskoláztatás keretében". Az elnök arra utalt, hogy a terrortámadásokat követően mintegy kétszáz iskolában a muzulmán kultúrájú tanulók egy része nem volt hajlandó részt venni az áldozatok emlékére meghirdetett egyperces néma megemlékezésen.