Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gázálarccal szerelték fel az olaszországi városok utcáit biztosító katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 2. 8:05

Gázálarccal egészítették ki az olaszországi városok utcáin szolgáló katonák felszerelését – írta a La Repubblica olasz napilap május 1-jén, vasárnap.

Az újság értesülései szerint az olasz nagyvárosok vasútállomásainál és metrómegállóinál álló katonák kaptak gázmaszkot, valamint azok, akik a kiemelt védelmet igénylő helyszíneken szolgálnak.
A vasárnaptól életbe léptetett intézkedésre azután került sor, hogy április 28-án az olasz hatóságok az északi Lombardia és Piemonte tartományban négy embert őrizetbe vettek, további kettő ellen pedig körözést adtak ki nemzetközi terrorizmus vádjával.
A többségében Olaszországban élő marokkói állampolgárok alkotta csoport erőszakos cselekményekre és öngyilkos merényletre készült Rómában. A célpont a Vatikán és Izrael római nagykövetsége volt.
Az olasz kormány egy nappal később az olaszországi utcákat biztosító katonák létszámának további emeléséről döntött: így a Strade Sicure (Biztonságos utak) elnevezésű nemzetbiztonsági misszióban az olasz fegyveres erők már több mint 6000 katonája vesz részt.

Utoljára ennyien az Expo2015 milánói világkiállítás idején szolgáltak az olaszországi utcák biztonságát garantálva. A gépfegyveres katonákat éppúgy látni a római Colosseum előtti téren, mint például a firenzei központi vasútállomásnál.
A Biztonságos Utak operatív misszió 2007 augusztusában indult el a terrorizmussal szembeni megelőzés és fellépés megerősítésére.
Olaszországban a biztonsági készültség továbbra is második fokozatú, amelyet a novemberi párizsi terrorista támadások után vezettek be. Ennél magasabb csak akkor lehet, ha Olaszország területén történik terrortámadás.

A La Repubblica emlékeztett, hogy gáztámadásos terrorakció utoljára 1995 márciusában a tokiói metróban történt. A Shoko Asahara vezette szekta szaringázzal teli zacskókat helyezett el az utasokkal teli metrókocsikon, majd ezeket kilyukasztotta. Tizenkét ember halt meg és hatezren szenvedtek el mérgezést.