Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsreagálású haderőt hoz létre az Afrikai Unió

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 29. 14:05

Gyorsreagálású haderő létrehozásáról döntött május 27-én, hétfőn az Afrikai Unió csúcsértekezlete, hogy elejét vegye a fegyveres konfliktusok elmérgesedésének a földrészen, és csökkentse az afrikaiak függését a külső erőktől és forrásoktól.

A szervezet soros elnöke, Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök történelminek minősítette a döntést. A haderő azonnal bevethető lesz, amint megalakul, mert a Dél-afrikai Köztársaság, Uganda és Etiópia már felajánlotta katonáit és eszközeit. Az egység létrehozását évek óta tervezték, de mindig elhalasztották.

A döntés célja, hogy „segítsen afrikai megoldást találni Afrika problémáira" – olvasható a határozatban.

Az elnök egy másik témát érintve azt mondta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 99 százalékban afrikaiakkal szemben folytat eljárást, és ez egyfajta „faji alapú hajtóvadászat", ami ellen tiltakoznak.

A bíróság létrehozásának „célja az volt, hogy senki se kerülhesse el jogos büntetését, de a folyamat elfajult, és faji hajtóvadászattá vált" – jelentette ki a csúcsértekezlet befejezése után tartott sajtótájékoztatóján Hajlemariam Deszalegn.

Az afrikai vezetők úgy foglaltak állást, hogy a megválasztott kenyai elnök és alelnök ellen emberiség elleni bűncselekmények miatt indított eljárást Hága adja át a kenyai bíróságoknak – mondta.

Az Afrikai Unió béke- és biztonsági biztosa, Ramtane Lamara ezt azzal egészítette ki, hogy „egy északi bíróság nem járhat el déli vezetők ellen".