Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háború esetén az oroszok 56 százaléka lenne kész pénzzel támogatni hazáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 23. 18:55

Az oroszok 56 százaléka lenne hajlandó megosztani jövedelmét hazájával háború esetén – derült ki az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) június 22-én, szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből.

Az oroszok 39 százaléka jövedelmének negyedét is kölcsönadná az államnak katonai célokra, 17 százalék ennél kevesebbet hitelezne, 31 százalék semmit sem adna Oroszországnak annak hadba lépése esetén.

A felmérés szerint, amelyet a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának 75. évfordulóján adtak közre, a megkérdezettek 65 százaléka támogatná közeli hozzátartozóinak azt a döntését, hogy szükség esetén elmennének harcolni a háborúba. Közülük 49 százalék azt tanácsolná a rokonainak, hogy menjenek egyenesen a frontvonalba, míg 16 százalék a hátországban maradást javasolná nekik. 15 százalék eltanácsolná véreit a hadkiegészítő parancsnokságtól.
Mindemellett az oroszok 80 százaléka hazafinak tartja magát, közülük 46 százalék „feltétel nélkül", 34 százalék „inkább" annak gondolja magát. A megkérdezettek 18 százalékából hiányzik a patriotizmus.

A szociológusok szerint az elmúlt évek során egészében javult az oroszoknak a hazájukhoz való érzelmi viszonya, a többség pozitívan viszonyul Oroszországhoz. 36 százalék reményt, 32 százalék tiszteletet, 24 százalék szeretetet, 18 százalék pedig bizalmat érez hazája iránt. Minden tizedik orosz azonban csalódott az országban.

A VCIOM felmérését 1600 fős mintán végezték el, a statisztikai hibalehetőség 3,5 százalékpont. Januári közlés szerint az orosz kormány 2016 és 2020 között 1,6 milliárd rubelt kíván költeni a hazafias nevelésre.
Vlagyimir Putyin a nap folyamán megkoszorúzta az az ismeretlen katona sírját a Kreml falánál. Az évforduló alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak.