Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haftar tábornok erői „készek és elszántak” a győzelemre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 14. 16:04

A Halífa Haftar tábornok irányítása alatt álló líbiai fegyveres erők „készek és elszántak” a győzelemre – tudatta hivatalos közösségi oldalán január 14-én, kedd hajnalban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló fegyveres szervezet.

A haderő további részleteket nem közölt, de egy másik, szintén hozzájuk köthető honlapon azt írták, hogy a tábornok nem fogja aláírni a tűzszüneti megállapodást, amelyet Moszkva és Ankara terjesztett elő hétfőn.

Haftar és az elismert kormányt irányító Fájez esz-Szarrádzs hétfőn Moszkvában nem találkozott egymással, de közvetett tárgyalásokat folytattak a harcok beszüntetéséről. Orosz források szerint Szarrádzs semmilyen körülmények között nem hajlandó közvetlen tárgyalásokra a kormány ellen törő tábornokkal. Szarrádzs és a vele szemben álló „ellenkormány" képviselője alá is írta a tűzszüneti megállapodást, de Haftar időt kért, hogy értékelhesse a javaslatot. Az erőihez közel álló források szerint már el is hagyta Moszkvát.

Haftar tavaly tavasszal hirdetett offenzívát a főváros, Tripoli elfoglalására.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és rivális fegyveres csoportok kezdtek versengeni egymással, hogy az ország és erőforrásai minél nagyobb részét hajtsák uralmuk alá.