Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagel meglátogatja a kínai repülőgép-hordozót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 7. 17:59

Meglátogatja Kína egyetlen repülőgép-hordozó hajóját Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter április 7-én, hétfőn – jelentették be a miniszter környezetéből Tokióban. Ez az első alkalom, hogy külföldi hivatalos személy a hadihajó fedélzetére lép.

Hagel háromnapos látogatásra érkezik Kínába. Ezt megelőzően Japánban járt, ott nyilatkozott – név nélkül – a hajólátogatásról beszámoló amerikai illetékes is.

Az amerikai miniszter útja elején nézi meg a Liaoninget, amelyet Kínában a katonai hatalom növekedésének és a nemzetközi befolyás növelésének jelképeként igyekeznek beállítani. A beszámoló szerint a lehetőséget Washington kérte.

A repülőgép-hordozót Kína 1998-ban Ukrajnától vásárolta meg, majd saját képességeihez illesztve felújította és átalakította. Tavalyelőtt állították hadrendbe.

Hagel még Tokióban azt mondta, arra sürgeti majd Kínát, hogy bölcsen bánjon katonai erejével, és legyen tekintettel a szomszédos országok erejére. „A kényszer és megfélemlítés csupán konfliktusokat szül" – hangoztatta Hagel.

A miniszter azt is bejelentette, hogy japáni jelenlétét az amerikai hadsereg 2017-ig két újabb, rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolóval erősíti az észak-koreai rakétakísérletek miatt.