Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász-fegyveresekre lőtt az izraeli hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 25. 13:59

Három Hamász-fegyveres halt meg az izraeli hadsereg légicsapásában a Gázai övezetben a katari emír október 23-ai, keddi látogatása után.

Az izraeli hadsereg kedd esti közlése szerint az áldozatok rakétatámadásra készültek Izrael ellen. Az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet elismerte, hogy az észak-gázai izraeli légicsapásban három fegyverese vesztette életét, és három megsebesült.

A légicsapás válasz volt gázai palesztinok által végrehajtott támadásokra, köztük egy pokolgépes merényletre az övezet és Izrael határán. A detonációban megsebesült egy izraeli katonatiszt.

A robbantást saját bejelentése szerint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű csoport követte el, egyike az övezetben tevékenykedő számos kisebb gázai fegyveres frakcióknak, amelyek gyakran a Hamász tudta nélkül hajtanak végre támadásokat Izrael ellen.

Az izraeli megtorló akció azután történt, hogy az övezetet elhagyta Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk, katari emír, aki első államfőként kereste fel a palesztin övezetet azóta, hogy 2007-ben a Hamász átvette az ellenőrzést a terület fölött. Izraeli vezetők fogadkoztak, hogy nem hagyják válasz nélkül a kedd reggeli robbantást, de a katonaság várt vele, amíg a katari emír hazautazik.