Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász-tagokat tartóztattak le Ciszjordániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 20. 11:21

A Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom több mint hetven tagját tartóztatta le alig huszonnégy óra leforgása alatt Ciszjordánia északi részén a palesztin hatóság biztonsági szolgálata.

A Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász közleményben tiltakozott a letartóztatások ellen, követelve Mahmúd Abbász palesztin elnök menesztését és elítélését.

Ugyanezen a napon Mahmúd Abbász az egyiptomi államfőnek írt levélben tiltakozott amiatt, hogy Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök Kairóban fogadta Iszmaíl Haníjét, a Gázai övezet kormányának miniszterelnökét.

A palesztin autonóm területet hivatalosan Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. A Hamász 2007. június 14-én a vele rivális – Mahmúd Abbász vezette – Fatah szervezet ellen fegyverekkel fellépve átvette a hatalmat a Gázai övezet felett. Ezt követően az addig korántsem felhőtlen viszonyok között, de egységkormányt alkotó két palesztin frakció között végleges szakítás következett be. Ennek következményeként ma két palesztin önkormányzat van (egyik sem ismeri el a másikat), mégpedig a Hamász által uralt Gázai övezet, és a Fatah által irányított Ciszjordánia.