Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckészültségbe helyezték Szocsiban a biztonsági erőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 7. 17:04

Egy hónappal a téli olimpiai játékok megnyitása előtt harckészültségbe helyezték az orosz biztonsági erőket Szocsiban.

A Fekete-tenger oroszországi partszakaszán fekvő üdülővárosban január 7-én, keddtől példátlan biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítása alapján. Minden létesítményre fokozottan ügyelnek, működésbe lépett a műholdas figyelőrendszer, és az olimpia biztonságát érintő valamennyi kérdésben a legfelső szinten döntenek – közölte Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztere.

A terrorveszély elhárítását szolgáló intézkedések között szerepel az is, hogy keddtől március 21-ig – a paralimpiai játékok befejeződéséig – Szocsi területére csak külön engedéllyel hajthatnak be más településekről érkező, nem Szocsiban regisztrált gépkocsik. Az olimpiai játékok területén pedig csak a kijelölt útvonalon haladhatnak a gépjárművek.
„Ezek a korlátozások a látogatók és a sportolók közlekedésének könnyebbé tételét szolgálják" – hangsúlyozták az olimpiai közlekedési igazgatóságon.

Az Eho Moszkvi rádió jelentése szerint a Fekete-tenger parti város zárt településsé vált. Senki sem juthat be Szocsiba, ha nem szolgálati célból utazik oda. A helyi lakosság pedig elégedetlen a szerinte túlzó korlátozásokkal.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly augusztus 19-én írta alá a rendkívüli biztonsági intézkedéseket előíró rendeletet. Január 4-én megjelent az utasítás módosítása, amelyben az elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) javaslatára úgy rendelkezett, hogy Szocsiban elkülönített helyszíneket kell kijelölni a téli olimpia rendezvényeihez nem kapcsolódó felvonulások és tüntetések számára.
A tiltakozó akciókról előzetesen egyeztetni kell a város vezetésével és a biztonsági szervekkel.
A korábbi utasítás, amelyet Vlagyimir Putyin tavaly augusztusban írt alá, gyakorlatilag megtiltotta Szocsiban „az olimpiához nem kapcsolódó" tömegrendezvényeket.

Az orosz üdülővárosban február 7-től 23-ig rendezik meg a téli olimpiát, majd március 7. és 16. között ugyanott zajlik a paralimpikonok versengése.
A példátlan biztonsági intézkedésekre a terrorfenyegetések miatt van szükség Szocsiban. Doku Umarov csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel a kaukázusi lázadókat, hogy tegyenek meg mindent a szocsi olimpia meghiúsításáért.

Tíz napja, december 29-én, majd 30-án az oroszországi Volgográdban feltételezhetően az észak-kaukázusi fegyveresek közül való két öngyilkos terrorista hajtott végre robbantásos merényletet. A volgográdi terrorcselekmények 34 ember életét oltották ki, és mintegy 70-en megsebesültek.

Címkékparalimpia