Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcok a szíriai-török határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 19. 16:10

Heves harcot vívtak szeptember 18-án,  kedden szíriai lázadók és a kormányerők a szíriai-török határ középső szakaszán, Akcakala török város közelében. Eltévedt lövedékek a település több házát eltalálták – közölték török hivatalos forrásból.

Az összecsapás oka török megítélés szerint az volt, hogy a lázadók megpróbálták hatalmukba keríteni a Tel Abjad határőrposztot.

Libanoni biztonsági források szerint hétfőn szíriai repülőgépekről kilőtt rakéták csapódtak be Libanon északi részén. Két repülőgépről indított négy rakéta talált el lakatlan libanoni területet Arsal város környékén. Áldozatokról egyelőre nem ékeztek hírek. A gépek feltehetően Libanonban menedéket kereső, s onnan a határon át szíriai területre átcsapó lázadókat üldöztek.

A szíriai válság diplomáciai megoldása érdekében Mohamed Murszi egyiptomi államfő Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel tárgyalt Kairóban, s később Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter is csatlakozott hozzájuk. A megbeszélés után a két vendég és Egyiptom külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy bizonyos kérdésekben sikerült egyetértésre jutniuk, de a válság megoldása nem lesz könnyű. Egyiptom arra igyekszik rávenni Iránt, hogy a diplomáciai elszigeteltsége enyhítéséhez nyújtott segítségért cserébe hagyjon fel az Aszad-rendszer feltétel nélküli támogatásával – közölték az egyiptomi államfőhöz közel álló források.

Ali Akbar Szálehi azt javasolta, hogy küldjenek egyiptomi, iráni, török és szaúd-arábiai megfigyelőket Szíriába egy esetleges tűzszünet ellenőrzésére – jelentette iráni hírforrásokra hivatkozva az Al-Manar libanoni televízió.

Lahdar Brahimi, az ENSZ szíriai megbízottja eközben Jordániába látogatott, s egy menekülttábort keresett fel. Látogatása alatt olyan regionális megoldást javasolt a szíriai válság megoldására, amelybe bevonnák Iránt és Egyiptomot is.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közölte, hogy több mint egy tucat, a szíriai ellenzéki erők által bírói ítélet nélkül végrehajtott gyilkosságról vannak dokumentumai. A szervezet három ellenzéki vezetőt szembesített is a bizonyítékokkal, mire ők azt felelték, hogy akiket megöltek, azok megérdemelték a halált, s egyébként is csak „a legrosszabb bűnözőket végezték ki". A New York-i székhelyű szervezet szerint a háborús körülmények között végrehajtott, bírói ítélet nélküli kivégzések háborús bűnnek számítanak, és emberiesség elleni bűntett is megvalósulhat, amennyiben széles körben és rendszeresen történnek ilyen esetek.