Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hárommilliárd dolláros egyiptomi-orosz fegyverüzletet ütöttek nyélbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 15. 11:15

Orosz lapértesülés szerint összességében csaknem hárommilliárd dolláros fegyverüzletet ütött nyélbe  Moszkvában az egyiptomi kormányküldöttség. A Vedomosztyi című orosz politikai-gazdasági napilap azt írta február 14-én, pénteken fegyveripari forrásokra hivatkozva, hogy a csütörtöki találkozón összességében hárommilliárd dollár értékben „parafáltak vagy írtak alá” fegyverszállítási megállapodásokat.

Az ügyletek MiG-29M/M vadászrepülőgépek, különböző légvédelmi rendszerek, Mi-35-ös harci helikopterek, hajók ellen partról bevethető rakétarendszerek, különféle lőszerek és könnyűfegyverek beszerzésére vonatkoznak.

Az egyiptomi sajtó korábban azt írta, hogy erre Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nyújt fedezetet.

A Vedomosztyi megjegyzi, hogy sem a két ország külügy- és védelmi minisztereinek csütörtöki tanácskozása, sem pedig a küldöttségek Vlagyimir Putyin államfővel tartott megbeszélése után nem volt szó konkrét fegyverügyletekről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is csak annyit mondott, hogy a tárgyalásokon a két ország haditechnikai együttműködését szabályozó dokumentumok előkészítésének felgyorsításában állapodtak meg.

A lap emlékeztet arra, az amerikai kormányzat tavaly októberben jelentette be, hogy csökkenti az Egyiptomnak szánt évenkénti 1,5 milliárd dolláros segélyt, amely része volt az 1,3 milliárd dolláros katonai segély is. A korlátozások harckocsik, harci repülőgépek és helikopterek, illetve rakéták beszerzésére vonatkoztak, továbbá egy 260 millió dolláros pénzösszegtől is elesett Kairó. A washingtoni korlátozás azzal a törvénnyel összhangban történt, amely szerint az Egyesült Államok nem nyújthat segítséget olyan országoknak, ahol államcsíny történt.