Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopter-balesetben életét vesztette a tajvani vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 3. 11:15

Elhunyt a tajvani vezérkari főnök és hét másik ember az ázsiai szigetország északi részén január 2-án egy helikopter-balesetben – közölte a helyi védelmi minisztérium.

A 62 éves Sen Ji-ming egy UH-60M Black Hawk típusú katonai helikopteren utazott, amely helyi idő szerint körülbelül reggel nyolckor szállt fel a tajvani fővárosból, Tajpejből. A vezérkari főnök csapatszemlére indult a közeli Jilan megyébe. A helikopter alig 30 perccel indulás után sikertelen kényszerleszállást hajtott végre a Tajpejhez közeli hegyekben. A Black Hawkon összesen tizenhárman utaztak, közülük öten kórházba kerültek, a többiek meghaltak – közölte a védelmi tárca.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. Valószínűleg nem az időjárás, mert a pilóta megfelelő látási viszonyokról számolt be, mikor utoljára kapcsolatba lépett az illetékes támaszponttal. Az ügyben vizsgálatot indítottak.

Vezérkari főnökként Sen Ji-ming feladata volt a szigetország védelmének megszervezése Kínával szemben, amely azzal fenyegetett, hogy szükség esetén katonai erővel csatolja magához Tajvant, amelyet a saját területének tart.

A szerencsétlenség mindössze egy héttel a tajvani parlamenti és elnökválasztás előtt történt. Caj Ing-ven államfő szombatig lemondott minden kampányrendezvényt.

A tajvani hadsereg 60 darab UH-60M típusú helikoptert vásárolt 2010-ben legelkötelezettebb nemzetközi támogatójától, az Egyesült Államoktól. 2018 februárjában egy Black Hawk balesetet szenvedett az ázsiai ország délkeleti partjainál, akkor hatan vesztették életüket.