Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hétfőn iktatják be hivatalába a megválasztott afgán elnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 29. 8:23

Szeptember 29-én, hétfőn iktatják be hivatalába Asraf Gáni megválasztott afganisztáni elnököt. A közép-ázsiai ország legújabb kori történetében ez lesz az első békés, demokratikus hatalomváltás, pár hónappal a NATO-katonaság kivonulása előtt.

A közgazdász képzettségű politikus hat hónapos választási procedúra nyomán került a hatalom élére a második fordulóban leadott és a vetélytársa kérésére újraszámolt szavazatok 55 százalékával. Abdulla Abdulla csalásról beszélt, de végül belenyugodott Gáni győzelmébe, mivel cserében megkapta az újonnan létrehozott miniszterelnöki tisztséget.

Gáni azt ígérte, hogy teljesen új korszakba vezeti az országot, amelyben megszűnik az erőszak, és békés jövő felé haladnak a nemzeti egységkormány révén, a külföldtől függetlenül. Az új vezetés első feladatai között szerepel egy biztonsági megállapodás aláírása az Egyesült Államokkal.

Az országot a 2001-es amerikai beavatkozás óta, már több mint tizenhárom éve kormányzó Hamid Karzai az őt hatalomba segítő Egyesült Államokat bíráló búcsúbeszédében azt állította, hogy Washington „a saját érdekeiből" akart háborút indítani Afganisztánban. „A háború a külföldieknek hajt hasznot, viszont afgánok esnek áldozatául" – jelentette ki, és azt tanácsolta utódjának, hogy „legyen különösen óvatos az Egyesült Államokkal és a Nyugattal folytatott kapcsolatokban".

Gáni a legnagyobb kihívásnak azt nevezte, hogy az afgánok játsszák a főszerepet az ország jövőjében, és szűnjék meg a függés a külföldtől. Ez azonban a kezdetben nem így lesz, mert az országban állomásozó Nemzetközi Biztonsági Erők (ISAF) mandátumának év végi lejárta után is, 2016 végéig Afganisztánban marad 9800 amerikai katona, akik főleg kiképzéssel, tanácsadással és támogatással fognak foglalkozni.

Az 1949-ben született Gáni 2002-2004 között a kabuli kormány tagja volt mint építésügyi miniszter, és az ország újjáépítésével foglalkozott a 2001-es amerikai invázió után. Új elnökként a fő feladatai között sorolta fel a korrupció elleni küzdelmet, mert az erőszakon kívül ez a másik fő akadálya az ország fejlődésének.