Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Kobaninál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 6. 10:17

Az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légicsapásai ellenére lankadatlan erővel folytatta támadásait Kobane észak-szíriai kurd város ellen október 5-én, vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista milícia. Irakban is támadást hajtott végre egy olajfinomító ellen, de a hadsereg visszaverte.

Heves harcok dúltak a török határ közelében fekvő Kobani körül: a szélsőséges iszlamista szervezet lövette a várost és elfoglalta egy stratégiailag fontos domb egy részét a település közelében, míg az Egyesült Államok és arab szövetségesei újabb légicsapásokkal próbálták visszaverni a dzsihadistákat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai emigráns szervezet jelentése szerint vasárnapra virradóra az összecsapásokban legalább 16 dzsihadista, valamint a kurd önvédelmi erők 11 tagja vesztette életét. Az előző nap 23 kurd harcos és 33 szélsőséges halt meg.

Az IÁ fegyveresei vasárnap legalább tíz rakétát lőttek ki az arabul Ain-el-Arabnak nevezett városra. A szélsőségesek emellett harckocsikkal és aknavetőkkel is lőtték a települést, amely felett fekete füst gomolygott.

Az IÁ vasárnapra elfoglalta egy Kobani közelében lévő domb déli oldalát. A várostól délkeletre fekvő stratégiai magaspont teljes megszerzése esetén egész Kobani lőtávolba kerülhet a szélsőségesek számára – közölte az OSDH. A domb város felé néző északi oldala még a kurd erők kezén van.

Az OSDH arról is beszámolt, hogy az amerikai légierő és Washington arab szövetségesei hét légicsapást mértek az IÁ állásaira Kobani környékén vasárnapra virradóra. Bár az IÁ-nak okozott kárról nem közöltek részleteket, a szervezet egy aktivistája azt mondta, a légi támadások nélkül a szélsőségesek már Kobani központjában lennének.

A térségből több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba azóta, hogy az IÁ fegyveresei szeptember 16-án elkezdték ostromolni a várost. Ha sikerülne Kobanit bevenniük, a szélsőséges szunnita fegyveresek egy hosszú övezetet tartanának ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen. A kurd önvédelmi erők 2012 óta három enklávét uralnak a polgárháborúban őrlődő Szíria északi részén, ahol „autonóm kantonokat" kiáltottak ki az előző év végén.

Az Iszlám Állam vasárnap Irakban is támadásba lendült. A szervezet megpróbálta ismét elfoglalni az ország legnagyobb olajfinomítóját Baidzsi környékén, de az iraki hadsereg több órás heves összecsapások után visszaverte a támadást, és legalább 12 dzsihadistával végzett.

A Bagdadtól 200 kilométerre északra található létesítmény körül hónapok óta folynak harcok, az IÁ júniusban egy rövid időre már hatalmába kerítette a finomítót. Annak elfoglalása már csak azért is fontos lenne a szélsőséges szervezet számára, mert tevékenységét javarészt az Irakban és Szíriában ellenőrzése alatt álló területeken kitermelt kőolaj illegális értékesítéséből finanszírozza.