Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatásos szolgálatról szóló szerződés aláírására kényszerítenek orosz sorköteles katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 3. 23:56

Oroszországban több besorozott katonát az elmúlt hónapokban arra kényszerítettek, hogy hivatásos szolgálatról szóló szerződést írjanak alá – tájékoztatta az AFP francia hírügynökséget az egyik orosz emberi jogi szervezet, amely attól tart, hogy ez megkönnyíti Ukrajnába küldésüket.

Moszkvát a kijevi vezetés és a nyugati országok azzal vádolják, hogy katonák küldésével támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat.

December óta mintegy húsz panasz érkezett orosz sorkötelesek szüleitől, akik szerint gyermekeikkel ilyen hivatásos szerződéseket írattak alá – mondta Ella Poljakova, a Szentpétervári Katonaanyák Bizottságának elnöke.

„A fiamat arra kényszerítették, hogy hivatásos katonai szolgálatról szóló szerződést írjon alá (…) Sértegetik, megalázzák, hogy rávegyék a szerződés aláírására" – áll a többnyire névtelen panaszokban Poljakova szerint.

Több katonaszülő elmondta, hogy fiaikat várhatóan az Ukrajnával határos Rosztovi területre küldik hadgyakorlatra. „Az emberek nagyon félnek, nehogy Ukrajnába küldjék a fiukat" – mondta a civil szervezet vezetője.

„Nagyon félünk, mert senki semmit sem tud garantálni" – mondta az AFP-nek Alekszej Ucsarjov, az egyik szülő, aki a szentpétervári szervezetet értesítette. Húszéves fia decemberben írt alá szerződést hivatásos szolgálatról, és rövidesen Rosztov térségébe indul három hónapos katonai gyakorlatra.

Civil szervezetek hasonló panaszokat kaptak Szibériából, Murmanszkból és Nyizsnyij Novgorodból is.

Orosz jogvédő szervezetek szerint tavaly nyáron legalább 15 ezer orosz katonát vezényeltek Ukrajnába, és azóta több százan haltak meg ott közülük.

Legújabb kijevi becslések szerint több mint 9000 orosz katona állomásozik jelenleg Kelet-Ukrajnában.

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta nincsenek hivatalos, végleges és megcáfolhatatlan bizonyítékok arra nézve, hogy orosz katonákat vezényeltek volna Ukrajnába, annak ellenére, hogy az ukrán hatóságok, a NATO, az Egyesült Államok és az európai országok rendszeresen hangoztatnak ilyen vádakat – írta az AFP.

Moszkva határozottan tagadja, hogy orosz katonák lennének Ukrajnában, csak annyit ismert el, hogy „önkéntesek" harcolnak az oroszbarát szakadárok oldalán. Elesett orosz katonák hozzátartozói viszont többször is közölték orosz és külföldi újságírókkal, hogy fiukat vagy férjüket Ukrajnában ölték meg.