Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűségesküvel ünnepelték Kim Dzsong Un hatalomra kerülésének második évfordulóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 30. 12:06

Észak-Koreában december 29-én, vasárnap hűségesküt fogadva ünnepelték meg azt, hogy Kim Dzsong Un két évvel ezelőtt került hatalomra – írta az észak-koreai állami sajtó.

Kim Dzsong Unt 2011. december 30-án nevezték ki a hadsereg főparancsnokává, és ezzel hivatalosan is megörökölte az ország vezetését apjától, Kim Dzsong Iltől, aki pár nappal korábban betegség miatt meghalt.

A hatalomra kerülés második évfordulója előtt is meghalt egy családtag: Kim Dzsong Un kivégeztette nagynénje férjét, Dzsang Szong Teket, mert az – állítólag – el akarta orozni a hatalmat.

Csoe Rjong Hae, a hadsereg politikai részlegének igazgatója – aki a második legbefolyásosabb vezetővé léphetett elő a „nagybácsi" kivégzése után – a vasárnapi megemlékezésen azt mondta, hogy a népi fegyveres erőknek még inkább fennen kell hirdetni a jelmondatot, amely szerint életükkel kell védelmezni Kim Dzsong Un elvtársat, és egy emberként kell cselekedni parancsaira.

Az észak-koreai televízió beszámolója szerint Csoe azt is mondta, ha az ellenség csak egy kis észak-koreai területre is ráteszi a kezét, akkor minden agresszort kisöpörnek, és megvalósítják a két Korea egyesítésének történelmi feladatát.

A hadsereg politikai vezetője azt is hangoztatta, hogy Észak-Korea legfőbb feladata a védelmi ipar fejlesztése, és a fegyveres erők szakadatlan korszerűsítése. Beszédében nem említette az ország nukleárisfegyver-programját.