Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy amerikai hírszerzői elemzés a helyzet gyors romlását jósolja Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 30. 10:49

Egy új amerikai hírszerzői értékelés azt jósolja, hogy az afganisztáni háborúban az elmúlt három évben elért sikerek 2017-re jelentős mértékben visszájukra fordulnak, még ha 2014 után maradnak ott is kis létszámban amerikai katonák.

Az elemzést a The Washington Post című lap ismertette december 29-én, vasárnap olyan illetékesekre hivatkozva, akik olvasták a 16 amerikai hírszerző ügynökségtő származó adatokra hivatkozó titkos dokumentumot.

Az országban még gyorsabban káosz alakul ki, ha Kabul és Washington nem ír alá egy katonai szerződést arról, hogy nemzetközi erők 2014 után is maradhatnak Afganisztánban. A paktumra azért van szükség, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei további dollár milliárdokat fordíthassanak az elszegényedett ország segélyezésére.

A folyamatos jelenlét és folytatódó pénzügyi támogatás nélkül az elemzés azt sugallja, hogy a helyzet nagyon gyorsan elromolhat – idézte a lap az egyik forrást.

Az újság azonban azt is közölte, hogy egyes illetékesek szerint az elemzés túlságosan borúlátó az Egyesült Államok eddigi leghosszabb háborújának kimenetelét tekintve, és nem veszi figyelembe az afgán biztonsági erők fejlődését.

A politikai és területi hatalom és a hasonló dolgok átrendeződését fogjuk látni, de ez nem lesz elkerülhetetlenül a tálibok fölemelkedése – mondta egyikük.