Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz hadihajóval bővül az orosz Fekete-tengeri Flotta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 30. 15:07

Húsz hadihajóval, tengeralattjáróval és más hajóosztályokkal bővül a közeljövőben az orosz Fekete-tengeri Flotta – jelentette be április 29-én, hétfőn újságíróknak Alekszandr Fedotenkov altengernagy.

A flotta parancsnoka abból az alkalomból nyilatkozott, hogy 230 éve május 13-án alapították az irányítása alatt álló hajóhadat.

Hangsúlyozta, hogy a Fekete-tenger térségben lévő államok folyamatosan növelik és fejlesztik hadipotenciáljukat. Oroszország biztonságának megőrzése érdekében nem engedheti meg, hogy lemaradjon ebben a versengésben – tette hozzá.

A flottafejlesztés keretében még az idén vízre helyezik, majd jövőre hadrendbe állítják a flotta legújabb őrhajóját. Ezt öt másik követi majd. A 11356 osztályba tartozó fregattokat Kalibr típusú robotrepülőgépekkel is felszerelik.

Arra is számítanak, hogy 2017-ig hat Varsavjanka osztályú tengeralattjárót kapnak. Ezek a tervek szerint Szevasztopolban és Novorosszijszkban állomásoznak majd. Amint állományba veszik őket, szükséges lesz, hogy kiegészítsék az orosz Fekete-tengeri Flottára vonatkozó alapszerződést – tette hozzá a flottaparancsnok.

A Fekete-tengeri flottának jelenleg két tengeralattjárója van.

Fedotenkov szerint a hadihajók fejlesztésével párhuzamosan jelentősen megújítják a flotta légierejét is. Ezt egyebek között Szu-24M típusú harci gépekkel tervezik, ezáltal növekszik a csatarepülők hatótávolsága, bővül választékuk. Hét év múlva, 2020-ra a jelenleginek 2,5-3-szorosa lesz a flotta légiereje. Ezekkel a fejlesztésekkel párhuzamosan bővül a tengeralattjáró-elhárító, a kutatómentő és a katonai szállítógépek flottája is – emelte ki az altengernagy.