Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak 12 cseh vadászgépet vesz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 8. 11:09

Irak 12 darab L-159 Alca típusú hangsebességen aluli vadászgépet vásárol Csehországtól – közölte a Lidovky.cz hírportál április 7-én hétfőn. A tranzakció értéke mintegy négymilliárd korona, azaz 200 millió dollár.

A vadászgépek a cseh hadsereg tulajdonában vannak, s a gyártó Aero Vodochody cég csak közvetítőként van jelen az üzletben. Az Aero Vodochody a Penta Investments tulajdonában van, s annak szóvivője Martin Danko az üzletről szóló értesülést megerősítette.

Az iraki védelmi minisztérium és az Aero vasárnap állapodtak meg az üzletben, s a gépeket legkésőbb szeptemberben kell Irakba szállítani.

Az iraki kormány 2012-ben jelezte Prágának, hogy 28 cseh vadászgépet venne 19,2 milliárd korona értékben. Bagdad később mégis a dél-koreai vadászgépek megvásárlása mellett döntött. Miután azonban a koreaiak nem voltak képesek időre szállítani, az irakiak újra megkeresték a cseheket és vasárnap megegyeztek – írja a Lidovky.cz.

A cseh hadseregnek 36 darab L-159-es gépe van, amelyeket el akarnak adni. A hadsereg szerint az irakiak a cseh gépeket pilótáik kiképzésére kívánják felhasználni.