Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak: öngyilkos merénylet a rendőrség központja ellen Tikrítben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 2. 11:43

Heten meghaltak, köztük több rendőr április 1-jén, hétfő reggel az iraki Tikrítben, miután egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott tartálykocsival belerohant a rendőrség helyi központjába – közölte egy rendőrtiszt és a városi kórház egyik orvosa.

A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta magára, de szunnita lázadók, köztük az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának tagjai rendszeresen intéznek támadást a többségi síita közösség és a biztonsági erők ellen, azt remélve, hogy így megingathatják a síita Núri al-Máliki kormányát.

A támadásnak 11 sebesültje is van, többségükben rendőrök.

A Bagdadtól 160 kilométerrel északra fekvő Tikrít város Szaláheddín tartomány székhelye, amely az ország egyik legkevésbé biztonságos régiója. Az utóbbi időben – alig három héttel azelőtt, hogy választások lesznek az ország 18 tartománya közül 12-ben – a feszültség növekedése tapasztalható sok helyütt.

Tíz évvel a külföldi megszállás után az arab ország újabb politikai válságba süllyedt, amely Máliki kormányfőt állítja szembe a szunnita kisebbséggel. Azokban a tartományokban, ahol a szunniták többségben vannak, három hónapja tüntetnek hátrányosnak ítélt helyzetük miatt.

Tavaly augusztus óta most márciusban volt a legtöbb halottja és sebesültje az erőszaknak Irakban az AFP hírügynökség helyi kórházi és biztonsági forrásokból gyűjtött adatai szerint: 271 volt a halottak és 906 a sebesültek száma – többségükben civilek -, míg augusztusban 278 halálos áldozat volt. Februárban 220 ember vesztette életét és 571 sebesült meg erőszakcselekményekben az AFP szerint.

Az iraki hatóságok is az áldozatok számának növekedéséről számoltak be az elmúlt hónapban, de náluk a halottak és sebesültek száma „csak" 163 és 256 volt.