Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán 2000 kilométeres hatótávolságú rakétákat vonultatott fel a vasárnapi díszszemlén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 23. 10:38

Az iráni hadsereg harminc darab, több ezer kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétát vonultatott fel szeptember 22-én, vasárnap a teheráni díszszemlén, amelyen arról emlékeztek meg, hogy Irak 33 éve támadta meg a perzsa államot.

Az iráni főváros déli részén tartott katonai parádén 12 Szedzsil és 18 Gadr típusú rakéta volt látható. Ez volt az első alkalom, hogy Irán jelentős számú, Izraelt és a közel-keleti régióban fekvő amerikai támaszpontokat is elérni képes ballisztikus rakétákat mutatott be.

A szilárd üzemanyagú, 3700 kilométeres hatósugarú Szedzsil rakéta egy tonna robbanótöltet hordozására képes.

Szakértők szerint a szilárd üzemanyaggal működő rakéta különös aggodalomra ad okot, mert sokkal rövidebb időre van szükség indításához, mint a folyékony üzemanyagú rakétának, és ezért nehezebb megelőző csapást mérni rájuk.

A Gadr típusú iráni rakéták hatótávolsága 1800-2000 kilométer. Nyugati szakértők szerint ez egy korábbi típus, a folyékony üzemanyaggal működő a Sahab 3 feljavított változata. A Gadr két fokozatból áll, az első folyékony üzemanyaggal, míg a második szilárddal működik. Mintegy fél óra alatt lehet indításra kész állapotba helyezni, míg elődjénél ez több órát tartott.