Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges híd épült

Szöveg: Juhász László százados |  2013. szeptember 23. 9:34

A kéthetes átkelés kiképzés utolsó, egyben különleges mozzanatához érkeztek az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred két hídépítő századának a katonái a napokban: a tiszai vízi gyakorlótéren a már „megszokott és hagyományos” 60 tonnás pontonhidat alakítottak át 20 tonna terhelhetőségűre.

1595960414

A kiképzési foglalkozásokon a hídépítő katonák a beosztásuknak megfelelő feladatokat gyakorolták és szinten tartották képzettségüket. A századokhoz újonnan érkezett katonák pedig elsajátították a hídépítés lépésének mozzanatait, a végrehajtandó feladatokat. Ezen időszakban megszerezték a vízi jártasság ismereteit, begyakorolták a tolóhajók, a pontonelemek vízretételét, az elemek összekapcsolását, a komppal történő forgalmazást és a 60 tonnás pontonhíd megépítését.

A kiképzés különleges feladata volt a 20 tonna teherbírású híd kialakítása. Az esemény különlegességét nem a szakmai kihívása jelentette, hanem ennek a jellegű hídépítésnek a ritkasága. Nagy Gábor százados, az 1. hídépítő század parancsnoka elmondta: a katonák között csak kevesen vannak, akik valaha építettek már ilyen hidat.

1595960415

A „hagyományos" 60 tonnás híd építésénél minden egyes vízre tett pontonelem összekapcsolásával készül el a híd. A 20 tonna terhelhetőségű híd építésének sajátosságát az adta, hogy a híd közbenső ponton elemeit középen félbeválasztották és szétnyitották, ezáltal egy keskenyebb keresztmetszetű, kisebb teherbírású, de hosszabb híd létesíthető. 

1595960415

Fotó: a szerző felvételei