Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán elítélte az amerikai föld alatti atomkísérletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 9. 11:11

Irán elítélte az Egyesült Államok föld alatti atomkísérletét december 8-án, szombaton. Az országot a nemzetközi közösség azzal vádolja, hogy atomfegyver előállítására törekszik.

Ramin Mehmanparaszt teheráni külügyi szóvivő azt hangoztatta, a kísérlet azt mutatja, hogy Washington nem hajlandó elfogadni a teljes nukleáris leszerelést. Szavait az állami televízió idézte.

A tisztviselő szerint Irán, amely az Irakkal vívott háborúban tömegpusztító fegyverek áldozata volt, arra törekszik, hogy legfőbb vallási vezetője vallási rendeletének és az iszlám tanításainak megfelelően betiltsák az atomfegyverek gyártását, birtoklását, és felhasználását.

Az Egyesült Államok szerdán hajtott végre a nevadai sivatagban egy úgynevezett szubkritikus kísérletet – amelynek a Pollux nevet adták. Ennek célja az volt, hogy általa olyan tudományos adatokra tegyenek szert, amelyek hozzájárulnak az ország „atomfegyverei biztonságának és hatékonyságának fenntartásához" – állította az amerikai energiaipari minisztérium atombiztonsági hivatala.

A Pollux az Egyesült Államok 27. szubkritikus nukleáris kísérlete volt, vagyis olyan, amelyben nem jön létre atomrobbanáshoz vezető láncreakció.