Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Játék katonák háborúja

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. december 9. 12:12

Pár kiló homok, néhány méter madzag, fenyőágak, tujadarabkák, színes rajzszegek és műanyag kupakok – a terepasztal, a valóság eme kicsinyített mása a korszerű hadviselésben sem nélkülözhető.

1595946055
A terepasztal életet menthet, a feladat eredményes végrehajtásának egyik garanciája, vallják az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái. Ezt saját tapasztalataikból tudják, nem véletlen tehát, hogy a honvédség berkeiben valószínűleg ők építették eddig a valóság legtöbb kicsinyített mását.

Gyorsan eljutni a kijelölt pontra, a lehető legrövidebb idő alatt végrehajtani a meghatározott akciót és visszatérni a bázisra. Tömören így határozható meg a feladat, legalábbis a zászlóalj egyik különleges műveleti csoportjának alkalmi eligazítása szerint. Egy-egy bevetés veszteség nélküli, eredményes végrehajtásának viszont a legfontosabb feltétele, hogy úgy kell ismerni az adott helyszínt, mint a tenyerünket. A feladatra történő felkészülésnek ezért nélkülözhetetlen szemléltető eszköze a terepasztal. Megépítésében a csoport minden tagja részt vesz, ez a közös munka is kell ahhoz, hogy a katonák még az indulás előtt pontosan megismerjék a műveleti terület domborzatát, vízrajzát, növénytakaróját és az ott lévő tereptárgyak elhelyezkedést.

Általában kétféle terepasztalt készítenek: az egyik a meghatározott helyre, a célobjektumig történő kijutás körülményeit modellezi, a másik, a részletesebb pedig a konkrét művelet végrehajtásának környezetét, a katonák elhelyezkedését és mozgásuk útvonalát mutatja be.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin december 14-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!