Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán nem jogosult a Genf-2 konferencián való részvételre?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 22. 8:29

Irán nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján jogosult lehetne a szíriai válság rendezését célzó nemzetközi békekonferencián való részvételre, így az eseményre szóló meghívóját vissza kell vonni, hacsak Teherán nem fogadja el teljesen és nyilvánosan a találkozó céljait – vélekedtek január 20-án, hétfőn név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

Irán hétfőn elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnapi meghívását a Genf-2 néven emlegetett értekezletre, de elutasította egy átmeneti szíriai kormány létrehozását.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú illetékese hétfőn Washingtonban újságírók előtt hangsúlyozta: a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Irán soha nem állt ki az első, Genf-1 békekonferencián jóváhagyott, a szíriai politikai átmenetre felszólító közlemény mellett, ezért „azt várjuk, hogy (az ENSZ) vonja vissza Irán meghívását (a Genf-2 konferenciára)". A sajtónak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint értelmetlen úgy megtartani az értekezletet, hogy annak céljait nem támogatja minden részvevő.

A legnagyobb szíriai ellenzéki csoport, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) hétfő estig adott haladékot az ENSZ-nek arra, hogy érvénytelenítse az Iránnak küldött meghívót.

Egy másik névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő, aki hétfőn Isztambulban találkozott az SZNK tagjaival, újságíróknak nyilatkozva hangoztatta: az amerikai küldöttség folyamatosan azon dolgozik, hogy véget érjen a szíriai polgárháború. A diplomata ugyanakkor azzal vádolta Iránt, hogy az nem tesz semmit e cél elérése érdekében, hanem csak növeli a feszültséget a közel-keleti országban azáltal, hogy felfegyverzi Bassár el-Aszad elnök erőit és külföldi harcosokkal is segíti a szíriai kormányerőket.

Az ENSZ-főtitkár visszavonta az Iránnak szóló meghívót

Az ENSZ-főtitkár visszavonta az Iránnak szóló meghívást a szíriai nemzetközi békekonferenciára – közölte Martin Nesirky, a főtitkár szóvivője.

Alig 24 órával azután, hogy általános meglepetésre bejelentette Irán meghívását, Ban Ki Mun úgy döntött, hogy a svájci Montreux városba szerdára összehívott tanácskozást mégiscsak Irán nélkül tartják meg. A világszervezet vezetője azzal indokolta döntését, hogy Teherán nem osztja a 2012-es Genf-1 békekonferencián lefektetett, általánosan elfogadott elveket, amelyek szerint egy átmeneti nemzeti egységkormányt kell felállítani Szíriában.

Előzőleg Mohammad Hazai, Irán ENSZ-nagykövete közölte, hogy országa nem fogad el semmilyen előfeltételt a nemzetközi békekonferencián való részvételéhez. „Ha Irán részvételét a genfi közlemény elfogadásához kötik, akkor nem fog részt venni a Genf-2 konferencián" – mondta a diplomata.

Ban Ki Mun úgy reagált, hogy ez a nyilatkozat nem áll összhangban Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter ígéreteivel. Az iráni diplomácia vezetője a múlt hét végén még arról biztosította az ENSZ-főtitkárt, Irán „pozitív és konstruktív szerepet fog játszani" Svájcban. Egyetértett azzal is, hogy a montreux-i konferencia célja egy teljhatalommal felruházott átmeneti kormány létrehozása.

Irán meghívásának visszavonása után a mérsékelt szíriai ellenzéket tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) üdvözölte a döntést és megerősítette, hogy részt vesz a Genf-2 néven emlegetett tanácskozássorozaton. Az SZNK közölte, hogy még hétfőn elküldik delegációja tagjainak névsorát a világszervezetnek.