Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni atomprogram: keretmegállapodás-tervezet Washingtonból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 8. 11:25

Az Egyesült Államok átnyújtott egy keretmegállapodás-tervezetet Teheránnak az iráni atomprogram körüli viták lezárásáról – jelentette be Barack Obama amerikai elnök washingtoni sajtóértekezletén, de hozzátette, hogy nincs garancia a megállapodásnak a tervezett november 24-ei határidőig történő megkötéséről.

„Átnyújtottunk nekik egy olyan keretmegállapodást, amely kielégíti békés célú atomenergia-igényüket" – mondta az elnök a témát érintő egyik kérdésre válaszul. „Ha igaz, amit vezetőik állítanak, hogy nem akarnak atomfegyvert kifejleszteni, akkor van lehetőségük erre garanciát adni a nemzetközi közösségnek, és meg tudnak szabadulni a büntetőintézkedésektől. Meglátjuk a következő három-négy hétben, hogy tető alá tudjuk-e hozni a megállapodást. Inkább nem kötök semmilyen megállapodást, mint hogy egy rosszat kössek meg" – tette hozzá.

Miután John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Párizsban tárgyalt francia kollégájával, Laurent Fabiusszal, kijelentette, hogy nem tervezik az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások meghosszabbítását.
Az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken jelentette be Washingtonban, hogy az iráni és az amerikai külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió leköszönő kül- és biztonságpolitikai főképviselője részvételével november 9-én és 10-én Ománban folytatódnak az iráni atomprogramról szóló tárgyalások, majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország képviselőjének részvételével november 18-án Bécsben lépnek az utolsó szakaszukba.
A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Ezt az állítást az iráni kormány következetesen tagadja.

A nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt nukleáris fegyvert, cserébe pedig feloldanák az atomprogram miatt elrendelt, az iráni gazdaságot sújtó büntetőintézkedéseket.
Közös fejlesztésű harci drón építésének lehetőségét vizsgálja Franciaország és Nagy-Britannia, a pilóta nélküli repülőgépet a tervek szerint 2030-ban állítanák hadrendbe – jelentette az AFP francia hírügynökség.