Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ISIS-harcosokat vettek őrizetbe Svájcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 1. 23:51

Őrizetbe vették a biztonsági erők az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet három feltételezett tagját Svájcban, amiért merényletet terveztek Európában – számoltak be róla október 31-én, pénteken a svájci hatóságok.

A svájci szövetségi ügyészség illetékesei azt mondták, hogy az iraki állampolgárokat március végén fogták el, és azóta előzetes letartóztatásban tartják őket. A fogvatartottak neveit nem hozták nyilvánosságra.

Az alpesi ország hatóságai korábban nem erősítették meg a gyanúsítottak elfogását, mert – mint mondták – nem akarták veszélybe sodorni a jelenleg külföldön és Svájcban folytatott vizsgálatokat, melyek célja a potenciális bűntársak és a mögöttük álló hálózat felderítése.

Az ügyészség közölte, hogy a három iraki ellen robbanóanyagokkal és mérgező gázokkal való visszaélés, a svájci határ illegális átlépése és az ország területén való engedély nélküli tartózkodás miatt indítottak eljárást.

A közép-európai állam hatóságai az ügyben szorosan együttműködnek az Egyesült Államok bűnüldözési szerveivel, és több európai országtól is segítséget kértek.

Az IÁ június elején villámhadjáratban jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában. Az általa ellenőrzött területeken később „kalifátust" kiáltott ki, és bevezette a saría, az iszlám jog rendkívül szigorú alkalmazását. A terrorszervezet kegyetlenül bánik foglyaival, akárcsak minden olyan etnikai vagy vallási csoporttal, amelyet ellenségének tart. A csoport korábban több videofelvételt tett közzé nyugati túszok lefejezéséről, és arra szólította fel híveit, hogy kövessenek el merényleteket az ellenük fellépő Egyesült Államok és szövetségesei ellen.