Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét a kormányerőké Morek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 27. 15:44

A szíriai kormányhadsereg hónapok óta tartó harcok után péntekre visszafoglalta a felkelőktől a Hama és Aleppó közötti úton fekvő Morek várost – jelentette az állami média.

A Hamától 19 kilométerre északra fekvő város visszafoglalása része a kormányhoz hű hadsereg offenzívájának, amelynek célja, hogy uralmuk alá vonják Szíria nyugati részét, miközben az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita milícia egységeit bombázza a keleti országrészben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet szerint a kormányerőknek a péntekre virradó éjszaka folyamán sikerült elfoglalniuk Moreket, a várost védő lázadók állásait tüzérséggel és harci repülőgépekkel is támadták. A közszolgálati televízió katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a biztonsági erők teljesen átvették az ellenőrzést a város felett és számos terroristát, illetve zsoldost megöltek.

Elemzők szerint Morek stratégiai jelentőségét az adja, hogy a két legnépesebb szíriai várost összekötő úton fekszik.

A városért zajló összecsapásokban az utóbbi kilenc hónap során több százan vesztették életüket, a halottak egy része az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának tartott, an-Núszra Front nevű lázadócsoport tagja volt – közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága eközben bejelentette, hogy csütörtökön humanitárius segélyszállítmányt küldtek 95 ezer rászoruló számára az ellenzéki erők által uralt Aleppó körüli területekre. A szervezet genfi keltezésű sajtóközleményében tudatta, hogy 39 kamionnyi élelmiszersegélyt juttattak az érintetteknek a szíriai vörös félholddal együttműködve.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a kétszázezret.