Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét nyugodt a helyzet a Sínai-félszigeten, a nemzetközi tábornál

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 15. 13:46

Szeptember 14-én, pénteken a kora délutáni órákban 30–40 főből álló beduin fegyveres csoport jelent meg a Sínai-félszigeten, az MFO (Többnemzeti Erők és Megfigyelők békefenntartó missziója) táborának bejáratánál, hogy kifejezze elégedetlenségét a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt.

A táborban közel ezer nemzetközi katonai megfigyelő − köztük jelenleg negyvenhét magyar katona, illetve rendőr − állomásozik. A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az egyik őrtornyot, illetve két kézigránátot is felrobbantottak. Ennek következtében két kolumbiai katona megsérült.

Az MFO parancsnoka elrendelte az ilyenkor szokásos intézkedéseket. Készenléti erők vonultak a helyszínre, hogy megakadályozzák a táborba történő behatolást, és felvonultak a tábor külső védelméért felelős egyiptomi biztonsági erők is, majd tárgyalások kezdődtek a tüntetőkkel.
A tárgyalások ideje alatt a kődobálás folytatódott és számos figyelmeztető lövés is eldördült.

Az incidens során három amerikai katona megsérült és egy tűzoltóautó kiégett.
A tárgyalások alatt a feldühödött támadók megbizonyosodtak arról, hogy a táborban nem az amerikaiak, hanem a nemzetközi megfigyelő erők tartózkodnak, így éjszaka elvonultak a helyszínről.

A Magyar Honvédség a Sínai-félszigeten 1995 óta teljesít szolgálatot katonai és rendőri erőkkel. Feladatuk a nemzetközi táborokban a rend és a fegyelem fenntartása, a konvojok kísérése. El-Gora táborában jelenleg 47 magyar katona és rendőr tartózkodik, mindannyian részt vettek a tábor védelmében, nem sérültek meg, feladataikat kitűnően ellátták.