Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlám szélsőségesek állnak a volgográdi merényletek mögött

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2013. december 31. 10:46

A volgográdi merényletek az észak-kaukázusi iszlám szélsőségesekhez köthetőek a honvedelem.hu által megkérdezett szakértő szerint. Az ugyanakkor jelenleg nem egyértelmű, hogy a „Kaukázusi Emirátus” nevű iszlámista kvázi-állam vezetője, Doku Umarov adott-e a parancsot a volgográdi merényletek elkövetésére, vagy helyi sejtek autonóm akcióiról van-e szó.

Az Emirátus már jó ideje terrorista eszközökkel harcol egy észak-kaukázusi iszlám állam megteremtéséért az orosz állam és Vlagyimir Putyin elnök ellen. A téli olimpia azonban valószínűleg nincs veszélyben, egyrészt mert általában nem támadnak külföldiekre, másrészt pedig a Szocsiban lévő olimpiai falut valóságos erőddé alakították – mondta lapunknak Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, Oroszország-szakértő.

1595964958
Doku Umarov (középen) és harcosai

Összesen két merénylet történt vasárnap és hétfőn Volgográdban, a dél-oroszországi nagyvárosban: a központi pályaudvaron és egy trolibuszon, egy piac közelében robbantották fel magukat öngyilkos merénylők. A terrorista támadásban összesen 31 ember vesztette életét és közel 70 pedig megsebesült. A városban idén nem ezek voltak az első ilyen támadások: október végén szintén egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy helyi buszjáraton. A merényletekért – bár nem vállalta magára – valószínűleg a Doku Umarov hadúr vezette Kaukázusi Emirátus harcosai felelősek – mondta Rácz András. Ugyanakkor látni kell, hogy az Emirátus meglehetősen lazán szervezett sejtekből áll, amelyek önállóan is végrehajthatnak akciókat, nem egyértelmű tehát, hogy konkrétan Umarov parancsára történtek-e a mostani merényletek.

A kvázi-állam egyébként Oroszország déli, kaukázusi részén van, egy olyan nehezen járható hegyvidéken, ahol a központi kormányzat nagyon gyenge. Az Emirátus magába foglalja Csecsenföld, Dagesztán, illetve Ingusétia egyes részeit és saját, az iszlám jogrendszert (Sárija) használó törvényszéke, titkos- és biztonsági szolgálata van, viszont tényleges, aktív harcosból csak néhány száz állhat rendelkezésre. Az orosz államhatalom az észak-kaukázusi régióban, különösen egyes vidéki területeken nagyon gyenge, voltaképpen tehetetlen a hatalmat átvevő helyi hadurak ellen. „Nehéz ugyanakkor megmondani, hogy pontosan miért is harcol az al-Kaidával is kapcsolatban álló emirátus, sokkal könnyebb azt meghatározni, hogy mi ellen: Oroszországot és személyesen Putyint tekintik ellenségnek, lényegében a második csecsen háború óta" – mondta a szakértő. Ezt jól jelzi, hogy amikor Putyin-ellenes tüntetések voltak az országban, akkor Doku Umarov moratóriumot hirdetett a merényletekre, mert így akarta támogatni az orosz ellenzéket. „Viszont ezt a moratóriumot idén nyáron feloldotta és elrendelte, hogy mudzsahed harcosai tegyenek meg mindent a Szocsiban tartandó téli olimpia megakadályozása érdekében. Ezek a merényletsorozatok már ennek a parancsnak a részei, bár a téli olimpia valószínűleg nincs veszélyben" – fűzte hozzá.

1595964959
A volgográdi pályaudvar bejárata a vasárnapi merénylet után

Volgográd – a korábbi Sztálingrád – azért is lehetett jó célpont, mert nagyon fontos közigazgatási és közlekedési központ, illetve – egyes vélekedések szerint – a vidéken erősek a terroristák, legalábbis vannak olyan sejtjeik a városban, amelyek képesek egy ilyen merényletet elkövetni. Ugyanakkor érdemes kihangsúlyozni, hogy a merényletekből is látszik: a támadóknak csak korlátozottak a forrásaik, komolyan védett területek, épületek ellen nem járnának sikerrel, ezért támadnak meg úgynevezett „puha célpontokat", mint a pályaudvar vagy egy busz. Valószínűleg a szocsi olimpia sincs ezért veszélyben, ugyanis az oroszok tényleg nagyon komoly előkészületeket tettek, voltaképpen lehetetlen illetékteleneknek megközelíteni az olimpiai falut vagy annak környékét. „Ebből következően a jelenlegi ismereteink szerint a magyar delegáció sem lesz valószínűleg veszélyben a 2014-es XXII. Téli Olimpiai Játékokon" – tette hozzá Rácz András.

A helyi iszlám szélsőségesekre egyébként az is jellemző, hogy nem támadnak meg külföldieket, valószínűleg ez az olimpia alatt is így lesz, viszont szakértők szerint a játékok idején megszaporodhatnak a volgográdihoz hasonló dél-oroszországi merényletek.