Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlám szélsőségesek lerohantak egy szír várost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 20. 8:27

A szíriai lázadók egy szélsőséges csoportja szeptember 18-án, szerdán lerohant egy várost a török határ közelében, és elüldözte onnan a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, nyugati támogatást élvező felkelő erő katonáit – közölték ellenzéki források.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű iszlamista csoport fegyveresei Azaz városban megölték az SZSZH öt katonáját és foglyul ejtettek mintegy száz embert.

Mindkét csoport az Aszad-rendszer megdöntéséért harcol, de ideológiai ellentétek állítják őket szembe egymással. Eddig a szerdai volt a legsúlyosabb összecsapás közöttük.

Azaz város Aleppótól 20 kilométerre északra, a török határtól 5 kilométerre fekszik. Az összecsapás Törökország számára is gondot jelent, mert noha megengedi, hogy iszlamista harcosok rajta keresztül utazzanak Szíriába, de arra nincs szüksége, hogy az al-Kaida komoly erővel legyen jelen a közelében.

Egy ellenzéki aktivista szerint az összecsapás azért robbant ki, mert az SZSZH katonái ellenálltak, amikor az iszlamisták el akartak hurcolni egy német orvost, aki önkéntesként a város kórházában dolgozott.

Azaz lerohanásával az Iszlám Állam egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy ellenőrzése alá vonja a város környékén lévő határátkelőt, és elfoglalja az Aleppótól északra fekvő egész vidéket – mondta az aktivista.