Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamisták támadtak a nigériai légierő egyik támaszpontjára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 3. 18:09

Több száz iszlamista támadt rá a nigériai légierő egyik támaszpontjára és egy nemzetközi repülőtérre december 2-án hétfőn, s hivatalosan meg nem erősített hírek szerint sok halottat hagytak maguk után, amikor visszavonultak.

Szemtanúk szerint a szélsőségesek tehergépkocsikkal és lopott páncélautókkal érkeztek a helyszínre. Egy katonai tisztségviselő elmondta, hogy a bázison három repülőgépben és számos más járműben esett kár a támadás során. A nemzetközi repülőteret a helyi légi társaságok beszámolója szerint lezárták.

A nigériai kormány arra utasította a támadások helyszínéhez közeli Maiduguri lakóit, hogy maradjanak otthon, és 24 órásra terjesztette ki az éjszakai kijárási tilalmat.

Az afrikai ország északkeleti részén található város a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista mozgalom bölcsője.

Kormányzati és katonai tisztségviselők elmondták, hogy a helyi idő szerint hajnali fél háromkor kezdődött lövöldözésekben és robbantásokban sokan életüket vesztették. Egy katonai tisztségviselő szerint a szélsőségesek akár ötszázan is lehettek. A támadások helyszínének közelében élő civilek elvágott torkú holttestekről és a járművükben bennégett iszlamistákról számoltak be.

Goodluck Jonathan nigériai elnök májusban három szövetségi államban vezetett be szükségállapotot, elismerve, hogy a szélsőségesek számos várost és falut vontak az ellenőrzésük alá. Bár a hadsereg gyorsan kiszorította az iszlamistákat a városközpontokból, nem tudta megakadályozni az iskolák, elzárt falvak és nagyobb főutak elleni támadásokat.

A nigériai hadsereg egy héttel korábban légi- és szárazföldi támadást indított a Boko Haram terrorszervezet rejtekhelyei ellen a kameruni határ közelében. A hadsereg egyik szóvivője a múlt héten elmondta, hogy szigorítják a biztonsági ellenőrzéseket, és több csapatot telepítenek a határ közelébe, mivel attól tartanak, hogy a merényletek és támadások száma növekedhet a karácsonyi ünnepek alatt.

A 2009-ben kezdődött iszlamista felkelésben már több ezren vesztették életüket, és a támadások átterjedtek a szomszédos Nigerre, Kamerunra, illetve Csádra. A szélsőségesek célja, hogy iszlám törvénykezést vezessenek be egész Nigériában. Az Afrika legnagyobb olajtermelőjének számító, 160 millió lakosú országban északon többségében muszlimok, míg délen keresztények laknak.