Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán hajókat utasítottak ki a kínai őrhajók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 30. 21:04

Japán hajókat utasítottak ki kínai őrhajók a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetcsoportja körüli vizekről helyi idő szerint október 30-án, kedden délelőtt – jelentette a kínai állami média.

Az állami óceánügyi hivatal közleménye szerint a négy kínai őrhajó rutinjárőrözés közben találkozott a japánokkal.

A kínai hajók megfigyelték a japánokat, fényképeket készítettek róluk, és rádión felszólították őket a távozásra. Egyúttal kinyilvánították Kína szuverenitását a Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek) és környező vizeik felett.

A kínai sajtó újabban két-három naponta hírt ad a kínai hajók járőrtevékenységéről, találkozásukról japán őrhajókkal. E tudósítások üzenete mindig azonos: felszólították a japán hajókat arra, hogy azonnal hagyják el Kína területi vizeit.

A Kyodo japán hírügynökség kedden viszont arról számolt be, hogy a szigetek környékén a japán parti őrség arra figyelmeztette a kínai hajókat, hogy ne lépjenek be Japán területi vizeire.

A beszámoló szerint az egyik őrhajó elektronikus táblán világító felirattal sürgette a japán hajókat a térség elhagyására, mert kínai joghatóság alá tartozó vizeken tartózkodnak, és megsértik a törvényeket.

Gemba Koicsiro japán külügyminiszter szintén kedden megerősítette, hogy szeretné, ha a helyzet Tokió és Peking között megnyugodna, és stabilizálódnának a gazdasági, kulturális kapcsolatok. Ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy ha a szigetcsoport közelében kínai hajók behatolnak a japán vizekre, mindannyiszor tiltakozásuknak fognak hangot adni.

Mióta a japán kormány szeptemberben a szóban forgó öt nagyobb sziget közül hármat megvásárolt, kínai felügyeleti őrhajók többször is beléptek olyan vízterületekre, amelyeket Japán a maga felségvizeinek tart. Kína és Japán egyaránt területe részeként tekint a szigetekre és a környező vizekre.