Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kabul hamis fényképpel próbált meg egy idei bombázást illusztrálni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 27. 15:42

Az afgán kormány egy olyan fényképpel próbálta meg alátámasztani a vádakat az amerikai fegyveres erők ellen egy nemrégiben végrehajtott légitámadás miatt, amelyet az AFP francia hírügynökség egyik fotósa évekkel ezelőtt készített egy másik tartományban.

Az elnöki hivatal a hét folyamán egy dossziét adott át a sajtó képviselőinek, amelyet a katonai csapás kivizsgálásával megbízott afgán vizsgálóbizottság állított össze. A NATO január 15-én hajtotta végre a szóban forgó légitámadást a Kabultól északra fekvő Parvan tartományban.

A dossziéban található tizennégy fénykép egyikén egy temetés látható, azt sugallván, hogy azt a szóban forgó akció után tartották, pedig a felvétel 2009. szeptember 4-én készült Kunduz tartományban.

A kabuli elnöki hivatalt egyelőre nem sikerült elérni, hogy megmagyarázza a történteket, amelyekre egy, a The New York Times amerikai napilap vasárnapi számában megjelent írásból derült fény.

Az amerikai cikk szerzője egy másik fotó valódiságával kapcsolatban is kétségét fejezte ki, s úgy vélte: az afgán kormány célja az Egyesült Államok befeketítése.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági misszió (ISAF) a szárazföldi csapatok támogatására rendelt el légicsapást január 15-én a tálib felkelők állásai ellen. Az afgán elnökség arról számolt be, hogy tizenkét civil vesztette életét a támadásban.