Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús vadászpilóta születésnapja a repülőbázison

Szöveg: honvedelem.hu / mh59.hu |  2014. január 27. 16:47

A legendás Puma század két legidősebb tagja, vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre főhadnagy látogattak el január 24-én, pénteken Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A nyugállományú alezredes 94. születésnapjára „kapta” a bázislátogatást, meglepetésként.

http://www.mh59.hu/rovatok/hu/hirek/vilaghaborus_vadaszpilota_szuletesnapja_a_bazison/
1595966195
Asztalos „Szatali" István alezredes, a kecskeméti repülőbázis egyik
legtapasztaltabb pilótája segített a beszállásnál

Mátyásföldön élt gyermekkorában, a repülőtér környékén. Már akkor elhatározta, hogy repülni fog. A budapesti piarista gimnáziumban 1938-ban érettségizett, majd jelentkezett repülőgép vezetőnek a légierő kötelékbe. Így indult legendás karrierje vitéz Szentiványi Jánosnak, aki január hatodikán töltötte be 94. életévét. Családja és barátai pedig olyan meglepetést szerveztek neki, amelyről sosem álmodott.

„Éjjel nappal repültünk fiatal korunkban. Minden évben összejött 550-580 repült óra, ami fantasztikus mennyiség volt akkoriban" – idézte fel háborús emlékeit a pilóta, aki, amikor lehetősége van, repülőbe ül. „Harmincnégy típuson repültem, az akkori katonai repülőgépek mindegyikén. A kedvencem a Me-109-es volt, és a Me-110-es. Ezek voltak a pályám csúcspontjai" – tette hozzá.

A pénteki látogatás a csapatmúzeum megtekintésével indult. A régi és korábbi felszerelések nem voltak újdonságok a pilóta számára, a felismert géptípusok, makettek, ruhák mind-mind nosztalgikus emlékeket idéztek fel.

1595966196
Ismét a pilótaülésben. Szentiványi alezredes és Zakariás Zoltán
főhadnagy, az egyik legfiatalabb pilóta együtt gurultak egy kört a Gripennel az
indító zónában

A háborúban vitézi kitüntetést kapott. „1944. április 13-án Budapest fölött repültünk a bombatámadás idején, géppárban a parancsnokommal. Kísérletképpen vetettek be minket, Messerschmith 210-essel, ami tulajdonképpen nem vadászrepülő, hanem egy romboló csatarepülő. A tizenkét gépből öt került vissza sértetlenül. Mi ketten tízszeres túlerővel néztünk szembe, és én még el is tudtam volna menekülni, de a parancsnokomat majdnem elkapták, úgyhogy mentem segíteni. Nem sikerült, őt is lelőtték, még le tudott szállni, de a gépből már nem jutott ki, mert felrobbant az üzemanyaga. Csak a gyűrűje és a cigarettatárcája maradt meg. Engem még ki tudtak húzni az égő gépből, de öt perc múlva az is felrobbant" – emlékezett vissza az eseményre.

A múzeumlátogatás után újabb izgalom következett: a pilóták ruházatát nézték meg, majd – születésnapi meglepetésként – fel is próbálták, sőt a végén egy sisak is a fejre került. Zakariás Zoltán főhadnagy, az egyik legfiatalabb pilóta végül „egy körre" invitálta az alezredest, aki lelkesen, a családtagok és barátok izgatott tekintetétől kísérve indult az indító zónába, ahol lehetősége nyílt egy gurulás erejéig „kipróbálni" a JAS 39 Gripent.
És ezzel még mindig nem ért véget a meglepetések sora – hiszen a program végén persze a születésnapi torta sem maradhatott el.

1595966196
Barátai és családtagjai születésnapi tortával köszöntötték a

bázislátogatás végén Szentiványi alezredest

A Magyar Légierő megalakulásának 75. évfordulója alkalmából, a tavalyi repülőnapon, Hende Csaba honvédelmi miniszter „a honvédelemért kitüntető cím I. osztályát" adományozta Szentiványi János nyugállományú repülő alezredesnek valamint Frankó Endre rehabilitált repülő főhadnagynak, a legendás Puma vadászrepülő osztály egykori pilótáinak.

Szöveg: Szausev Xénia

Fotó: Majerik Máté hadnagy