Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kairóban kezdett tárgyalásokat az orosz külügy- és védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 15. 15:38

Kairóban kezdett tárgyalásokat november 14-én, csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter a kétoldalú katonai együttműködésről.

Az egyiptomi fővárosban hosszú évek óta nem járt ilyen magas rangú orosz delegáció. A tárgyalások hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok – Egyiptom eddigi legfontosabb szövetségese – októberben befagyasztotta az arab országnak nyújtott katonai és gazdasági segély egy jelentős részét, válaszul arra, hogy a Mohamed Murszi volt iszlamista elnök júliusi elmozdítása után hatalomra került új kormány vérbe fojtotta a Muzulmán Testvériség híveinek tüntetéseit.

„Egy meglévő kapcsolatot szeretnénk felfrissíteni. Erős és stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal" – mondta Nabíl Fahmi egyiptomi külügyminiszter az orosz kollégájával folytatott megbeszélései utáni sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország fog-e az Egyesült Államok helyébe lépni Egyiptom külpolitikájában, úgy fogalmazott, hogy Kairó az orosz kapcsolattal „nem helyettesíteni akar valaki mást". „Oroszország túl nagy súlyú állam ahhoz, hogy bárkinek a helyettesítője lehetne" – tette hozzá.

A két külügyminiszter később a nap folyamán közös tanácskozást tart Szergej Sojgu orosz és Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi védelmi miniszterrel.

Az 1950-es és 1960-as években Gamel Abden-Nasszer elnöksége alatt az egykori Szovjetunió és Egyiptom fontos stratégiai partnerek voltak. Később, Anvar Szadat és Hoszni Mubarak elnöksége idején Kairó Washington felé fordult, és a több évtizedes szoros kötelék eredményeként – a támogatás most bejelentett korlátozása előtti állapot szerint – a Fehér Ház évente 1,55 milliárd dollárral segítette Egyiptomot, ebből 1,3 milliárd katonai, 250 millió pedig gazdasági segély.

A támogatás korlátozása után olyan találgatások jelentek meg, hogy Egyiptom több milliárd dolláros katonai megállapodás megkötésére készülhet az oroszokkal, ezt azonban hivatalosan sem Kairóban, sem Moszkvában nem erősítették meg.