Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanadai vadászgépek érkeztek Romániába gyakorlatra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 8. 21:28

A Kanadai Királyi Légierő hat CF-18 Hornet típusú vadászgépe érkezett május 7-én, szerdán több mint öthónapos gyakorlatra a román légierő aranyosgyéresi támaszpontjára – közölte a Mediafax hírügynökség.

A közös hadgyakorlat nyitórendezvényén Joanne Lemay, Kanada bukaresti nagykövete elmondta, hogy a harci repülőgépek érkezése annak az intézkedéscsomagnak a része, amellyel a NATO Kelet-Közép-Európa biztonságát erősíti. A nagykövet hozzátette, hogy „Kanada a NATO-tagállamok és Ukrajna mellett áll Európa stabilitásának és biztonságának a tartósítássá tételében, és újra kinyilvánítja: támogatja az euro-atlanti térség békéjének és biztonságának a megőrzését".

Laurian Atanasof vezérőrnagy, a román légierő vezérkari főnöke arról tájékoztatott, hogy a román-kanadai hadgyakorlat keretében légi harcot, légi védelmet és a földi célpontok támadását gyakorolják a kanadai CF-18 Hornetek és a román MiG-21 Lancerek. A vezérkari főnök megtisztelőnek tartotta, hogy Románia közös hadgyakorlatnak lehet a házigazdája, és meggyőződését fejezte ki, hogy a gyakorlatozás erősíti a két légi erő partnerségét, és „biztosítja a NATO légterének a biztonságát".

A román-kanadai hadgyakorlaton mintegy 230 kanadai katona vesz részt. Szerdán az első 30 katona érkezett a Kolozsvártól 40 kilométerre fekvő Aranyosgyéresre.